GeopolitikaVestiZavere

Severna Koreja je “lažna zastava“ kako bi počeo rat

Severnokorejska kriza je pokušaj “lažne zastave“ da se zapali rat sa Kinom i da se svet uvuče u Treći svetski rat, kaže geopolitički analitičar Patrik Heningsen.

Pravi razlog zbog kog su SAD ovog vikenda rasporedile bombardere ka istočnoj obali Severne Koreje je da isprovociraju Kinu da preduzme vojnu akciju, rekao je Heningsen za RT.

Pentagon je u izjavi rekao da je ova misija dizajnirana da demonstrira “odlučnost SAD-a i da pošalje jasnu poruku da predsednik ima mnogo vojnih opcija da pobedi bilo koju pretnju.“

RT je razgovarao o ovoj situaciji sa geopolitičkim analitičarem i osnivačem internet sajta 21st Century Wire, Patrikom Heningsenom.

RT: Koju poruku Vašington šalje sa ovom raspoređivanjem bombardera?

Patrik Heningsen: Oni šalju poruku agresije i rata. To je sigurno poruka koju Trampova baza, neke od njih u svakom slučaju, žele da čuju. To je poruka koju vojno-industrijski kompleks u SAD želi da čuje, to je poruka Džona Mekejna, to je poruka Džejmsa Matisa. Ovo je poruka neokonzervativnih ratnih huškača.

U smislu diplomatije, to je potpuno kontraproduktivno. U smislu kineskih odnosa, to je vrlo loša forma. U smislu vojne strategije, to je bezvredno, to je ništa. Druga stvar je to da bi Obama uradio istu stvar. U stvari, Obama je uradio potpuno istu stvar u septembru 2016. godine – poslao je bombarder B-1 koji je preleteo nad Južnom Korejom. Naravno, u to vreme nije bilo medijske pokrivenosti. Ali to je samo klasično američko ponašanje, vlade kojom dominira Pentagon, odbrambena industrija, ovi interesi.

RT: Da li je to razuman potez s obzirom na to koliko su tenzije trenutno visoke?

PH: SAD su problem u ovome. Južna Koreja i Severna Koreja su pokušale u nekoliko puta pokušale da iniciraju neku vrstu smislenog mirovnog procesa. I gotovo svaki put će SAD intervenisati na ovaj ili na onaj način, pokušavajući da prekinu takve bilateralne pregovore između Severa i Juga. SAD maju demilitarizovanu zonu između Severne i Južne Koreje sa 30.000 vojnika i vojnih ugovoraca i civilnog osoblja. Imaju bazu u Okinavi, imaju bazu u Japanu, imaju bazu u Guamu, imaju nekoliko baza na Filipinima. Sa korejskog stanovišta, problem su SAD. Siguran sam da će Severna i Južna Koreja na kraju izgladiti sve ovo i doći do mirovnog sporazuma. Ali to nije ono što se sada dešava. SAD intervenišu zbog jedne jednostavne činjenice: zato što je čitav program Pacifičkog obruča zasnovan na lošim odnosima sa Severnom Korejom i ratnim osnovama. U suprotnom, SAD ne bi imale nikakvog posla u Pacifiku i jedini razlog zašto su tamo je da se suprotstave Kini. Dakle, Severna Koreja je samo predstava. Ovo je izrežirana geopolitička predstava. Veoma je opasno ono što SAD trenutno rade, šta ovaj predsednik trenutno radi.

RT: Kako bi Pjongjang mogao reagovati na ovakvu provokaciju?

PH: Ako poslušate reči Donalda Trampa, zar ne biste poželeli i nuklearno odvraćanje? On preti da će uništiti zemlju sa 25 miliona ljuti koji tamo žive. A to je idiotska izjava američkog predsednika iz jednostavnog razloga, ako nuklearno napadnete Severnu Koreju, takođe biste stvorilii ogromnnu nuklearnu kontaminaciju koja bi ubila mnogo ljudi na Jugu. To bi ogromna područja i delove Kine učinilo nepogonim za stanovanje. To se neće dogoditi. Svi znaju da SAD neće nuklearno napasti Severnu Koreju. Ono što imate ovde je potpuno identičan prikaz američkih odnosa sa Kubom. Američka vlada, iako sa svojom smešnom politikom i retorikom, pretnjama, sankcijama i embargom, držala je Fidela Kastra na vlasti toliko dugo godina. Oni rade potpuno istu stvar. Ovo je kao ponovni scenario Kube. SAD su načinile od Fidela Kastra ono što je bio, nametnuli uslove i držali ga na vlasti. Američka vlada ovde radi potpuno istu stvar sa Severnom Korejom; to je kao ponavljanje istorije. To na toliko mnogo nivoa nema smisla, ali je to vrsta posla koja je uobičajena za Vašington i, nažalost, istorija neće biti na strani SAD-a po pitanju ovoga, jer se to u određenom trenutku mora završiti. Oni su tamo bili 70 godina. Napravili su rupu između Severne Koreje i Južne Koreje. Nema razloga da SAD budu tamo i nema razloga da Severna i Južna Koreja upiru oružje jedni u druge. Jeidni razlog zbog kog to rade su SAD.

Na kraju dana, sve je to vezano za novac. Reč je od odbrambenom budžetu koji je povećan za 20% na 700 milijardi dolara; samo procenat ovog povećanja je viši od celokupnog godišnjeg odbrambenog budžeta Rusije… sve je ovo zbog novca, zbog profita.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *