VestiZdravlje

Jatropolis na Sajmu medicine u Beogradu

Na ovogodišnjem Sajmu medicine od 12. do 14. oktobra, atinska klinika Jatropolis predstaviće dostignuća u lečenju karcinoma. Posetioci ove sajamske manifestacije i mediji  imaće priliku da se iz prve ruke informišu o radu jednog od najsavremenijih medicinskih centara u svetu koji pacijente sa opakom bolešću podvrgava zahvatima sajber i tomo noža.

Ovi robotizovani aparati bez hirurškog reza sa velikom preciznošću uklanjaju tumore.  O radu klinike, lečenju teško obolelih i dosadašnjim iskustvima novinarima će govoriti gospodin dr Stelios Kouvaris, menadžer Jatropolisa za Jugoistočnu Evropu i dr Čedomir Vukić predstavnik atinske bolnice za Srbiju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru i Sloveniju.

U atinskom medicinskom centru poslenjih godina nadu i spas traži i sve više pacijenata iz Srbije, ali i iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine.

Svakog meseca put Atine krene u proseku oko 15 pacijenata iz Srbije, koji biju tešku bitku sa opakom bolešću. Za dve i po godine od otvaranja predstaništva Jatropolisa u Beogradu u Grčkoj se lečilo više od 600 ljudi i svi oni su podvrgnuti tretmanima sajber ili tomo noža.

-Svakodnevno u Jatropolisu se ovim zahvatima tretira oko 160 ljudi. Ono što mogu da kažem da pacijenti iz Srbije dolaze u Atinu jako kasno, kada je bolest u poodmakloj fazi ili kad je nažalost često kasno – kaže za Ritam vremena gospodin Kouvaris, izuzetno preduzimljiv čovek, koji je studirao medicinski fakultet u Nišu i odlično govori srpski jezik..

On pojašnjava kako funkcioniše sajbet nož posebno ističući veliku preciznost uklanjanja tumora. Posle ovih tretmana pacijent se normalno vraća svojim životnim aktivnostima.

– Mi imamo sajber već 11 godina, i njime se sada leče tumori mozga, pluća, jetre, bubrega, materice, jajnika, pankreasa, prostate, zapravo tumori gotovo svih lokalizacija – objašnjava doktor Kouvaris. – Iz Srbije imamo puno pacijenata sa adenokarcinomom debelog creva, nažalost i sve više dece sa sarkomima, što je verovatno posledica bombardovanja vaše zemlje. Ponavljam, nažalost., mnogi stignu do nas kasno. Od 10 pacijenata čiju dokumentaciju dobijemo, naš konzilijum ne prihvati sigurno dvoje, jer za njih više ništa ne možemo da učinimo.

Naš sagovornik precizira da u Jatropolisu nisu otkrili terapiju za rak, ali da sajberom, često i u kombinaciji sa tomo terapijom, mogu da unište tumor maksimalno, ili do nekog određenog nivoa

– Najbolji rezultati su kod pacijenata koji dođu na vreme, na početku bolesti, ili bar dok još nema metastaza. Tretman se radi pomoću kompjuterski kontrolisanog robota. On se okreće oko pacijenta i usmerava zrake ka tumoru iz 1.200 uglova, birajući najtačniji i najbezbedniji put do organa na kojima je tumor. Kamera prati disanje pacijenta i sinhronizuje aparat kao snajper, pa on izuzetno precizno zrači samo bolesno tkivo – objašnjava nam dr Kouvaris.

U svetu ima ukupno 80 ovih uređaja, a sajber nož je zapravo aparat za stereotaktičnu radioterapiju, i nekad se primenjuje samo jednom. U zavisnosti od vrste i veličine tumora prema odluci konzilijuma doza zračenja može da se podeli u više tretmana, najčešće tri do pet. To je, kaže doktor Kouvaris, i jedna od važnih prednosti sajbera u odnosu na gama nož sa kobaltnim izvorom, gde doza zračenje ne može da se deli.

– Sajber može da se primeni pre operacije da bi se smanjio tumor, kod pacijenata koji ne mogu da budu operisani, posle operativnog zahvata, pre ili u kombinaciji sa hemioterapijom – navodi dr Kouvaris. – Postoje jasni protokoli, a konzilijum odlučuje šta je za tog pacijenta najbolje.

Ma koliko savremen, sajber nije čaroban i niti može uvek da se primeni, niti može sve da izleči. Neki tumori, recimo zbog veličine, ili ako su zahvatili žlezde, ne mogu da se tretiraju sajber nožem, nego se onda poseže za tomo terapijom.

– I sa najsavremenijom tehnologijom nismo svemoćni, zato kod svakog pacijenta sa realnim šansama da terapija ima efekat prvo odredim cilj: nekad je to samo da pacijent ne trpi bolove, nekad da se produži život, nekad uništavanje tumora – kaže za dr Kouvaris. – Teško je donositi procenu na osnovu dokumentacija, jer u Kliniku prvo stiže papirologija. Drugo je kad vidite čoveka. Ali, retko pogrešimo. Nedavno smo odbili pacijentkinju iz Crne Gore, a onda na molbu njenog muža pristali samo da dođe na pregled, ali je ona kroz dva dana umrla i nije stigla u Atinu.

Sajam medicine u Beogradu biće idelana prilikika da se o radu klinike Jatropolis u Srbiji mnogo više čuje lično od gospodina Steliosa Kouvarisa. Jer u moru “spasonosnih recepata”, koji se nude pacijentima, prava informacija I mogućnosti lečenja tumora do pacijenta ne stigne, a ona često život znači. Ritam vremena podrobno će izveštavati čitaoce o učešću Jatropolisa na smotri medicinskih dostignuća u glavnom gradu Srbije.

Zdravko Elez

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *