PanoramaVestiZavere

Novi dokazi Vikiliksa: CIA nas sve prisluškuje!

 

Organizacija „Vikiliks“ je saopštila da je počela sa objavljivanjem delova svog “najvećeg otkrića ikada“ sa ogromnom količinom dokumenata koje je CIA označila kao strogo poverljiva.

U saopštenju se navodi da se otkrivaju detalji o tome kako je CIA stvorila i sprovodila globalni hakerski program. Takođe, navodi se da je agencija zloupotrebljavala brojne popularne proizvode najvećih kompanija kao što su „ajfon“ kompanije Epl, telefoni i uređaji sa operativnim sistemom „android“ kompanije „Gugl“, „Majkrosoftov“ operativni sistem „Vindous“ i „Samsungovi“ TV uređaji i pretvarala ih u „svoje oruđe“ i „prikrivene prislušne uređaje“.

Vikiliks tvrdi da je do tih informacija došao iz mreže koju koristi Centar za sajber obaveštajnu službu CIA u Virdžiniji. Izvor je, kako se navodi u saopštenju Vikiliksa, naveo da je svrha otkrivanja ovakvih podataka iniciranje javne debate o bezbednosti, kreiranju, upotrebi i demokratskoj kontroli sajberoružja.

Dokumenti koji su objavljeni su nastali u periodu od 2013. do 2016. godine. Oni su naslovljeni šifrom „Vault 7“, a prvi deo dokumentacije koja je objavljena je „Year Zero“ i ona sama sadrži više od 8.000 dokumenata.

„Year Zero“ otkriva na koji način CIA špijunira ljude širom sveta pomoću uređaja koje svakodnevno upotrrebljavaju. Jedan od primera je taj da su CIA i britanska obaveštajna služba MI5 zajedno napravile malver koji inficira „Samsungove televizore“ i pretvara ih u prisluškivač.

Dalje se navodi kako je CIA sakupila veliku količinu podataka o slabostima raznih softvera koje prave giganti kao što su „Epl“, „Majkrosoft“, „Gugl“ i drugi, ali te kompanije obavestila o njima da ih popravi već ih je sama eksploatisala zarad špijunaže. Potvrđeno je i da je CIA našla način da zaobiđe enkripcijske kodove na aplikacijama kao što su „WatsApp“ i „Telegram“.

U jednom od objavljenih dokumenata je navedeno i da je američki konzulat u Frankfurtu skrivena hakerska baza koju koristi CIA. Kako je saopšteno iz organizacije, broj dokumenata znatno premašuje onaj koji je o Nacionalnoj službi bezbednosti (NSA) objavionjen bivši radnik Edvard Snouden.

„Vikiliks“ navodi da je od 2001. godine CIA „dobila političku i budžetnu nadmoć“ u odnosu na NSA. Uzbunjivači iz organizacije kažu da CIA ima svoju flotu hakera i da je na neki način stvorila sopstvenu NSA.

Osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž živi u Ambasadi Ekvadora u Londonu više od četiri godine, jer strahuje da će biti izručen u SAD, gde je optužen zbog objavljivanja poverljivih depeša američke diplomatije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *