AstrologijaAstromedicinaPanorama

Kakva narav, takva i bolest

Horoskop, slika planeta u trenutku rođenja, na izvestan način može se posmatrati kao „uputstvo za upotrebu života“ u kome su naznačene sve stvari koje se moraju desiti, kao i one koje su najavljene i mogu se desiti, ali i ne moraju. U segmentu mogućeg to što ne mora da se desi daje mogućnost astrologu da predvidi i da promeni, donekle, tok događaja.

U slučaju natalne astrologije, zdravlje se razmatra kroz ascendent – prvo polje, a narušavanje zdravlja se gleda kroz šesto, osmo i dvanaesto polje. Ova tri polja jesu izvor svih problema u horoskopu. Čak i kod osoba „zdravih kao dren“ ako su ova polja naglašena mora biti problema svih vrsta.

Sam horoskop koji počinje prvim poljem – znakom ascendenta, u postavci astrologije dovodi se u vezu sa Saturnom, sledećom analogijom. Prvi znak pripada vatrenom Ovnu, u kome je Sunce kao izvor života egzaltirano, dok prva kuća koja je analogna prvom znaku pripada simbolici Saturna, i samim tim su u životu naglašena sva ograničenja, uključujući i vreme koje se provede na ovome svetu.

Prvo polje nosi generalnu simboliku telesnog zdravlja, kao i same konstitucije organizma, te uz položaj Sunca u karti, kao i mesečevu menu na dan rođenja, služi za procenu temperamenta. Temperament se koristi u psihologiji da utvrdi bazu ličnosti, dok u astrologiji ima daleko veću simboličku ulogu i podrazumeva od telesne konstitucije do snage ili slabosti osobe.

Temperament je sklop urođenih predispozicija emocionalnog doživljavanja i reagovanja. On je određen nasleđem, telesnom konstitucijom i, posebno, građom i funkcionisanjem autonomnog nervnog i endokrinog sistema. Najpoznatija je tipologija temperamenta koju je pre dvadeset pet vekova izgradio čuveni grčki lekar Hipokrat, a dopunio rimski lekar Galen (2.v.n.e.). Prema Hipokratu, u zavisnosti od toga koji od četiri telesna soka (sluz, žuč, crna žuč i krv) preovlađuje u organizmu, nastaće jedan od četiri tipa temperamenta: flegmatičan (miran), koleričan (neobuzdan), melanholičan (slab), ili sangviničan (živahan).

Podela na četiri temperamenta direktno je vezana za četiri osnovna astrološka elementa; kolerični – vatra, sangvinični – vazduh, melanholični – zemlja i flegmatični – voda.

Sangvinična osoba se odlikuje brzim, kratkotrajnim emocionalnim reakcijama, lako menja raspoloženje, sklona je optimizmu i vedra. Koleričan temperament ispoljava snažne emocije, impulsivnost i naprasitost i teško kontroliše afekte. Flegmatik reaguje retko, slabo izražava emocije, miran je i staložen, bez naglih promena u emotivnom doživljavanju i reagovanju. Melanholični temperament ima retke, ali izuzetno intenzivne emotivne reakcije, koje dugo traju. Ima tendenciju ka negativnim emocijama, osećaju tuge i zabrinutosti.

Ova podela, iako nedovoljno osetljiva na sve moguće varijacije ljudskog reagovanja, dobro predstavlja osnovne dimenzije po kojima se može pratiti emocionalno reagovanje ljudi. Obično se tvrdi da je temperament urođena karakteristika koja se održava tokom života osobe i oblikuje sva njena stečena iskustva. Razlike u temperamentu se objašnjavaju razlikama u organizaciji rada nervnog sistema. Ipak, postoje i oni koji se neće složiti sa idejom da je temperament nepromenljiva instanca u ljudskom funkcionisanju, a to su uglavnom zagovornici teorija učenja, koji često pokušavaju da dokažu kako se određenim načinima treninga može uticati čak i na promenu toka funkcionisanja autonomnih bioloških funkcija organizma.

Temperament je karakterističan način reagovanja neke osobe. Brzina, intenzitet, trajanje i vrsta reakcije neke osobe zavisi od njenog temperamenta.

Astrološki gledano, temperament je nesvesni deo osobe i na neki način neizostavni deo sudbinskog toka života. Neće svi dobri i loši aspekti planeta jednako delovati na svaki od ovih tipova, kao što će se retko izdvojiti samo jedan temperament u osobi, već će najčešće biti kombinacija dva ili tri elementa koji će se finesama izdvajati.

Znači, gledajući Zodijak, i počevši od Ovna kao prvog znaka, analognog prvom polju koje predstavlja vitalnost i zdravlje osobe, imamo tri polja koja simbolizuju urušavanje zdravlja. Prvo od ova tri je šesto polje, koje direktno simbolizuje bolesti svih tipova. Šesti znak Zodijaka je Devica, a njen vladar je Merkur. Kako je simbolika Merkura vezana za protok informacija, tako je lako zaključiti da astrologija svaku bolest u osnovi kategoriše kao informaciju. Takođe, ovo polje je mesto radovanja Marsa, manjeg od dva malefika, kako se nazivaju zloćudne planete. Veći malefik je Saturn i on ima veze sa sledeća dva malefična polja.

Osmi znak – analogija osmog polja je Škorpija, simbolička predstava smrti i svih velikih problema. Principom osmog polja vlada Saturn i samim tim stiče osnovnu simboliku planete zadužene za smrt.

Treće polje koje ruši život je dvanaesto, analogno dvanaestom znaku – Ribama, ali i ovo polje je povezano sa Saturnom kroz njegovo takozvano radovanje na ovoj poziciji.

Generalno se prati postavka malefičnih planeta, u prvom redu Saturna po poljima, jer gde god se nađe, on opisuje neki restriktivni i negativni simbolizam. To znači da njegova postavka u ma kom polju prikazuje problem vezan za sve ono što to polje simbolizuje.

Takođe, benefične – dobre planete, jednako mogu ispoljiti lošu simboliku ako se nađu u šestom, osmom ili dvanaestom polju.

Osnovna kombinacija zdravstvenog stanja u simbolici natalne karte ne gleda se iz rasporeda znakova, polja i planeta u njoj, već iz temperamenta, odnosno kombinacije temperamenata.

Takođe, kvalitet zdravlja zavisi i od vladara horoskopa, kao i planete koja vlada dužinom života a naziva se Hajleg ili Afeta. Pozicija u takozvanim Hajleg poljima – prvo, deseto, jedanaesto, sedmo i deveto, simbol je dugog i kvalitetnog života.

Simbolika tela je u skladu sa znacima:

Ovan – glava i njeni delovi, oči, uši, lice, zubi, brada, gluvoća, zubobolja, ožiljci na licu, akne, rošavost, grčevi i tikovi u tim delovima
Bik – vrat, njegov zadnji deo, grlo i glas
Blizanci – ramena, ruke, šake, lopatice
Rak – pluća, grudi, rebra, dojke, jetra, slezina
Lav – srce, stomak, kičma, slabine, dijafragma
Devica – creva, iznutrice, dijafragma
Vaga – slabine, pupak, bubrezi, butine, zadnjica, mokraćni kanali
Škorpion – genitalije, bešika, zadnjica
Strelac – bedra, butine
Jarac – kolena
Vodolija – noge
Ribe – stopala, članci

Kada se određene planete nađu u polju bolesti, njihova simbolika je, manje-više, sledeća:

Saturn: predstavlja smetnje u desnom uhu, zube, sve četvorodnevne bolesti nastale od hladnoće, zatim melanholične duševne poremećenosti, lepru, reume, sušicu, žuticu, ukočenost, drhtavice, izlišne strahove, uobrazilje, vodene bolesti, šake i stopala, apopleksiju (moždani udar), hemoroide, frakture ako je u Škorpiji ili Lavu, u svim lošim aspektima sa Venerom.

Jupiter: ukazuje na sve bolesti jetre, levog uha, apopleksiju (moždani udar), zapaljenje pluća, lupanje i drhtanje srca, grčeve, bol u kičmi, sve bolesti vena i rebara i posledice loše krvi, nadutost, sve groznice nastale od velikog obilja ili preterivanja.

Mars: predstavlja žuč, levo uvo, trodnevnu groznicu, visoke temperature, migrene, apscese (čireve), kugu, plikove, besnilo, žuticu, krvni pritisak, fistule, sve rane i oboljenja muških genitalnih organa, kamen u bubrezima, upalu bešike, ožiljke na licu, boginje, povrede od noža, metala, sifilis, osip.

Sunce: simbolizuje bubuljice na licu, drhtavicu, bilo koju bolest mozga i srca, slabost očiju, grčeve, iznenadne nesvestice, zadah i bolesti usta, groznicu… u principu kod ljudi odnosi se na srce, mozak i desno oko (kod žena – levo) i životnu energiju.

Venera: bolesti koje su predstavljene Venerom uglavnom se odnose na ženske organe, najpre matericu, a zatim bubrege, stomak, leđa, pupak i deo oko pupka, uz to i na gonoreju, upalu bubrega, francuske ili španske boginje, bolesti izazvane nekontrolisanom pohotljivošću i žudnjom, impotenciju, herniju, dijabetes.

Merkur: označava sve vrste vrtoglavica; letargiju i mučninu, glavobolju, ludilo i bilo koju drugu bolest mozga; tuberkulozu, mucanje i druge nepravilnosti u govoru ili sa jezikom, zatim sklonost imaginaciji i fantaziranju, probleme sa pamćenjem, promuklost, suvi kašalj, šmrcanje i kijanje, kostobolju, giht.

Mesec: simbolizuje apopleksiju (moždani udar), paralizu, grčeve u stomaku, probleme sa bešikom, jetrom, menstruacijama, hidropsiju (vodenu bolest), otoke, sve zimske reumatske tegobe, prehlade stomaka, giht, bolove ručnih zglobova i stopala, išijas, gliste kod dece i odraslih, povrede oka (levo kod muškarca, desno kod žene), sve bolesti koje nastaju kao posledica preterivanja u hrani i piću, zatim suv kašalj, epilepsiju, crevnu tuberkulozu, male boginje i ospice.

Kombinacijom simbolike znaka, polja i planeta dobija se slika o tome koji organ ili deo tela može biti u problemu. Simbolika je vrlo bogata i često finese odlučuju o tome hoće li se i kako manifestovati bolest ili povreda. Svakako da se određena stanja i bolesti mogu unapred predvideti uvidom u natalnu kartu, a može se utvrditi kakvom prevencijom se bolest može sprečiti ili ublažiti.

Osim navedenih simbolika, koje su osnovne i primenjive na natal, postoje i druge koje se mogu primeniti u horarnoj ili dekumbiturnoj karti koja se pravi za trenutak nastupanja bolesti, odnosno prvih simptoma ili dijagnoze.

Astrologija ima jednu poslovicu, koja glasi: „Unapred upozoren, napola spašen“, a oblast u kojoj može biti najupotrebljivija jeste oblast astrološke procene zdravlja.

One thought on “Kakva narav, takva i bolest

  • Mnogo dobar tekst.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *