MisterijeTajna istorijaZavere

Papa Jovan VIII je bio žena?

Papa Jovan VIII možda bi ostao u drugačijem sećanju da određeni hroničari iz srednjeg veka nisu naveli da je papa Jovan VIII bio jedinstveni papa.

Da li je zaista moguće da je žena uspela da se progura kroz redove rimokatoličke crkve i postane papa?

Prvi navodi o tome da je papa u stvari papesa pojavili su se na stranama knjige „De Septem donis Spiritu Sancti“ (Sedam darova Svetog duha) iz 13. veka, koju je napisao Francuz iz Dominikanskog reda po imenu Stefan od Burbona.

Kako on navodi, papesa je vladala od početka 12. veka pa sve do trenutka kada je počela da se porađa prilikom službe. Cinična masa je na taj čin gledala kao na bogohulni jeres i izvela je van Rima i kamenovala je.

Prema legendi, papske službe više ne koriste ulicu u kojoj je ona kamenovana, a svaki papa mora da prođe kroz određeni pregled prilikom kojeg sedi na posebnoj stolici sa rupom na sredini. Kada se izvrši ovaj pregled i kada se utvrdi da je sve u redu, inspektor glasno izjavi „Duos habet et bene pendentes“ (Ima dva i lepo vise).

Druge verzije iste knjige su malo drugačije od originala.

U nekima piše da je neimenovana žena umrla prilikom porođaja i da je sahranjena na istom mestu gde je umrla. U drugim verzijama piše da je papesa vladala od 855. godine i da je njena vladavina trajala od nekoliko dana do nekoliko godina.

Na jednom mestu je čak napisana čitava njena biografija:

Jovana Angelika, Engleskinja rođena u nemačkom gradu Majnc. Nakon što se zaljubila u benediktanskog sveštenika, prerušila se u muškarca i otišla je s njim u Atinu. Tamo je naučila latinski i grčki. Predstavivši se kao monah, preuzela je ime Jovan Anglikus i preselila se u Rim. Angelika je posedovala mnoge talente i ubrzo je postala papski notar. Nedugo zatim, postala je kardinal. Pošto je posedovala izuzetne veštine i sposobnosti, pokazala se kao idealan kandidat za novog papu.

Ipak, njena sudbina možda ipak nije bila tako surova. U nekim knjigama se navodi da papesa Jovana nije bila ubijena zbog svoje jeresi već je zatvorena na nekoliko godina kao kaznu za to što je učinila. Njen sin je porastao i postao biskup Ostije, sahranivši svoju majku u katedralu kada je umrla.

Rimokatolička crkva je oduvek negirala ove navode i tvrdila da se ništa slično nikada nije dogodilo.

Ozbiljni analitičari tvrde da se u Vatikanu zna prava istina i da je originalna knjiga o dokazima da je Papa Jovan VIII bio žena krije u najčuvanijim sefovima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *