PanoramaVestiZdravlje

Kako su Japanci koronu stavili pod kontrolu

Ceo svet se bori sa epidemijom, u Italiji zaraza ne jenjava, svakodnevno odnosi na stitine života, a u Španiji je situacija alarmantna.

Iako bi, s obzirom na gusinu naseljnosti u Japanu, statistike bi trebalo da budu mnogo gore oni su izgleda našli način kako da kontrolišu pandemiju. Japanci su urođenom disciplinom u zdravstvenoj zaštiti i oprezom pri kontaktima stavili virus koronu pod kontrolu, mada, za razliku od Južne Koreje, ne rade masovna testiranja, navodi „Dojče vele“.

U Japanu je dosada registrovano 1, 399 slučajeva COVID – 19, zabeleženo je 47 smrtnih slučajeva, a 359 ljudi se potpuno oporavilo. Ova statistika bi, s obzirom na gustu naseljnost Japana (prema poslednjem popisu stanovništva – 125.392.572), trebalo da bude mnogo gora.

Međutim, prodavnice i restorani ostali su otvoreni, samo manji broj Japanaca radi od kuće, a na ulicama ima dosta ljudi.

Za razliku od Južne Koreje koja provodi obimna testiranja, Japan je, iako ima kapacitet za 6.000 testova dnevno, do sada ispitao samo 14.000 uzoraka – 20 puta manje nego u Južnoj Koreji.


„U Japanu testiraju samo pacijente sa najtežim simptomima“, objašnjava virolog Masaširo Kami.

Umesto da se testovi obavljaju u celoj zemlji, naglasak se stavlja na mesta gde bolest načešće izbija.

Tako je nakon izbijanja zaraze u osnovnoj školi na severu ostrva Hokaido donesena odluka da se sve tamošnje škole zatvore i da se proglasi vanredno stanje. Nakon jedne nedelje, virus je prestao da se širi.

Naklon umesto rukovanja (i ljubljenja)

Japanci se pozdravljaju naklonom čime se smanjuje rizik od infekcije, a nema ni rukovanja niti ljubljenja u obraz. Stanovništvo se od ranog detinjstva disciplinovano pridržava elementarnih higijenskih pravila. Pranje ruku, ispiranje grla sredstvom za dezinfekciju kao i nošenje maski – deo su japanske svakodnevnice i bez virusa korona.

Još pre pojave novog virusa, u Japanu je godišnje korišteno 5,5 milijardi maski za lice, a to znači 43 maske po osobi.

Brojne prodavnice ponudile su tkanine i filtere za kafu sa uputstvima za izradu maski.

„Japanci su očito dobro shvatili da infekcija može da se javi bez simptoma. Stavite masku kako biste zaštitili druge i kako sami ne biste preneli viruse“, rekao je menadžer iz Nemačke Majkl Pom, koji dugo živi u Japanu.

Sve su to razlozi zbog kojih u Japanu nije proglašeno vanredno stanje.

Vlada Japana, međutim, boji se drugog talasa zaraze i zato bi početkom nove školske godine, u aprilu, mogle početi da rade samo škole na područjima na kojima nema obolelih od virusa, navodi „Dojče vele“.

Takođe, fokus je stavljen na opasnosti od stranaca. Nakon Južnokoreanaca i građani EU-a nemaju pravo ulaska u zemlju. U zemlju mogu da uđu samo oni koji imaju mesto boravka u Japanu, ali moraju da ostanu u karantinu 14 dana. Prema neslužbenim informacijama, mere su za početak ograničene do kraja aprila.

Izvor: Mondo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *