IstorijaIzgubljene civilizacijeKultura

Pre 7000 godina prva civilizacija se klanjala reptiloidima

U arheologiji vlada opšte prihvaćeno mišljenje da se civilizacija pojavila u Iraku, u drevnoj Mesopotamiji sa pojavom velike civilizacije Sumerije.  No, na arheološkom nalazištu Al Ubaid, pronađeni su mnogi presumerski artefakti, stari 7.000 godina, koji oslikavaju čovekolike figure sa karakteristikama guštera.

Ubaidska kultura je praistorijska kultura južne Mesopotamiji koja potiče iz perioda između 4000-te i 5500-te godine pre nove ere u području sadašnjeg Iraka, između reka Tigar (reka) i Eufrat, a postupno ju je zamenila kultura Halaf. Ova kultura starija je od sumerske a kroz svoje faze razvoja nastali su gradovi Adab, Eridu, Kiš, Kulab, Lagaš, Larsa, Nipur, i Ur. Negde oko 3250. p. n. e. na ubaidsko područje prodiru Semiti iz Arapske i Sirijske pustinje i nastanjuju se na njemu.. Poreklo Ubaida je, kao i poreklo Sumera, nepoznato. Neki čak navode i da su došli sa druge planete.

Nosioci kulture Ubaid bili su farmeri i ribari, a najpoznatiji po grnčarstvu. Tipična grnčarija uključuje posude i figurice od terakote, koje prvi iskopava Ser Leonard Vulej  1923 i 1924. godine. U svojim brodovima narod kulture Ubaid ribario je Tigrom, Eufratom i Persijskim zalivom. Polja su natapali a žetva se vršila srpovima od kremena, kasnije evoluira u keramički koji je mnogo krhkiji, ali jeftiniji. Ribarilo se iz brodova po Eufratu, Tigru i Persijskom zalivu. Ostali tragovi ubaidske kulture su velika svetišta posvećena bogu Ninhursagu.

Oni su živeli u velikim naseljima u kućama od blata i imali su razvijenu arhitekturu, poljoprivredu i obrađivali su zemlju koristeći navodnjavanje. Domaća arhitektura je uključivala velike kuće u obliku slova T, otvorena dvorišta, popločane ulice, ali i opremu za obradu hrane. Prilično su savremeno opremljeni za prvu civilizaciju na planeti, zar ne?

Neka od ovih naselja su počela da se razvijaju u gradove, počeli su da se pojavljuju hramovi, ali i monumentalne građevine kao one u Eriduu, Uru i Uruku, velikim lokacijama sumerske civilizacije.

Prema sumerskim tekstovima, Ur je nastao prvi. Glavno nalazište gde su pronađeni neobični artefakti zove se Tel al Ubaid, iako su neke figurice pronađene i u Uru i Eriduu.

Al Ubaid je omanja humka od pola kilometra u prečniku i dva metra uzdignuta nad zemljom. Nalazište je prvi iskopao Hari Redžinald Hal 1919. godine. Pronađene su muške i ženske figurice u raznim položajima, a većina figurica nosi nekakav šlem i nekakvu postavu na ramenima.

Druge figurice u ruci imaju štap ili skiptar, verovatno kao simbol pravde i vladanja. Svaka figurica se nalazi u drugačijoj pozi, ali najčudnije od svega je to što su neke ženske figurice predstavljene kako doje bebu, pri čemu je i dete predstavljeno kao gušteroliko stvorenje.

Figurice imaju dugačke glave, oči u obliku badema, duga uska lica i gušteroliki nos, što pomalo podseća na današnji opis vanzemaljaca.

Ove figure su bile veoma važne za narod Ubaida.

Poznato je da je zmija čest simbol koji predstavlja brojne bogove, npr. sumerskog boga Enkija, a da je kasnije korišćena i kao simbol za bratstvo Zmije, navodi Vilijam Bremli.

Postoji li veza između simbola zmije i prikazivanja guštera i postoji li veza između guštera i vanzemaljaca, još uvek nije objašnjeno.

izvor:http://www.ancient-origins.net/unexplained-phenomena/unanswered-mystery-7000-year-old-ubaid-lizardmen-001116

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *