PanoramaVesti

Komete prete Zemlji, ljudi nemoćni!

Ako se iznenada otkrije asteroid ili kometa na putu ka Zemlji, čovečanstvo bi bilo potpuno nespremno, upozorio je jedan naučnik NASA.

“Najveći problem je to što ne možemo gotovo ništa učiniti u tom slučaju”; rekao je dr Džozef Nat, koji radi u Godard centru za svemirske letove.
On je na godišnjem skupu Udruženja geofizičara upozorio da se masovna izumiranja događaju na svakih 50 do 60 miliona godina.
“Može se reći da je tako nešto već trebalo da se dogodi, ali to se ne može prognozirati”, kaže on.
Zemlja je već bila blizu opasnosti 1996. kada je zalutala kometa Šumejker-Levi pogodila Jupiter. Slično je bilo i 2014. kada je kometa prošla blizu Marsa. Ta druga kometa otkrivena je samo 22 meseca pre nego što se opasno približila, što bi u slučaju da je išla prema Zemlji, bilo premalo vremena za spasilačku misiju.
“Ako pogledate rasporede za lansiranje svemirskih letelica, videćete da je za lansiranje jedne rakete potrebna priprema od oko pet godina. Imali smo samo 22 meseca da se pripremimo”, rekao je dr Nat.
NASA je nedavno osnovala Kancelariju za planetarnu odbranu, a dr Nat je predložio agenciji da izgradi raketu za presretanje koja bi bila držana u pripravnosti, uz redovno testiranje.
NASA je do sada otkrila oko 90 odsto objekata koji prolaze blizu Zemlje, a veći su od kilometra u prečniku, ali tela koja stižu iz pravca Sunca vrlo teško se otkrivaju.
Dr Keti Plesko, naučnica Nacionalne laboratorije u Los Alamosu, objašnjava da postoje dva načina na koja je moguće skrenuti putanju asteroida: nuklearnom bojevom glavom ili kinetičkim sudaračem, koji bi zapravo bio džinovska topovska kugla.

IZVOR: JUTARNJI.HR

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *