PronalasciTehnologijaVesti

Otkriće američkih naučnika: Baterije ćemo puniti jednom godišnje?

Novi tip tranzistora koji su dizajnirali naučnici sa Univerziteta u Kembridžu mogao bi da omogući funkcionisanje elektronskih uređaja mesecima pre nego što im zatreba punjenje.

Da bi bolje objasnili svoj rad, stručnjaci su upotrebili primer česme koja kaplje. Trenutni problem koji se vezuje za sve tipove tranzistora je “kapanje”, ali ne vode, već u ovom slučaju – rasipanje električne energije.
Međutim, naučnici Sungsik Li i Arokiaj Nejtan otkrili su način da iskoriste tu energiju.
Oni su napravili nešto što se zove barijera Šotki – tačku na kojoj metal poluprovodnika dospeva u kontakt sa svojim poluprovodnim materijalom. Na taj način proizvedeni su tranzistori čije je funkcionisanje zasnovano isključivo na ‘curenju energije’, na isti način na koji računari ostaju aktivni tokom ‘sleep’ opcije, ne trošeći mnogo energije, piše Popular Mechanics.
“Kada biste u skladu sa ovim dizajnom crpeli energiju iz obične AA baterije, ona bi trajala milijardu godina”, navodi Li.
Novi tip tranzistora biće proizvođen na niskim temperaturama, što znači da bi mogao da bude štampan na materijalima poput stakla, papira ili plastike. To znači da bi proizvođačima elektronskih uređaja, a samim tim i korisnicima, u budućnosti mogle na raspolaganju da stoje vrlo tanke i izdržljive baterije.
Svoju primenu mogao bi da nađe na polju Internet stvari (Internet of Things), a ova inovacija mogla bi da omogući stvaranje uređaja koji gotovo nikad ne bi morali da se pune, ili čak budu priključeni na struju.
Istraživanje je objavljeno u magazinu Science.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *