Obnovljiva energijaTehnologijaVestiНекатегоризовано

Beskonačna energija iz morske vode

Nemci na pragu otkrića: Beskonačna energija iz morske vode
Naučnici nemačkog instituta „Maks Plank“ za fiziku plazme objavili su da njihov fuzioni reaktor, koji su pokrenuli 2015. godine, zaista radi, što znači da bi sličan model jednog dana mogao da postane beskonačan izvor čiste energije.
Tim iz tog instituta objavio je rad u časopisu „Komunikacija prirode“ u kome su naveli da ovaj fuzioni reaktor stvara super moćna, vijugava trodimenzionalna magnetska polja kakva su bila predviđena projektom, pokazalo se da je nivo greške manji od 1 na 100.000, što je dovoljno za komercijalnu primenu tog modela reaktora, prenosi Tanjug.
Komercijalno isplativa fuzija ne bi zagađivala okolinu radioaktivnim materijama, a imala bi i jeftine i gotovo neiscrpne izvore goriva – morsku vodu. Problem je u tome što se proces fuzije, odnosno sjedinjavanja atoma, pokreće tek visokim temperaturama kakve su u Suncu.
Da bi postala isplativa, mora da se osigura da će količina energije stvorena u fuziji premašiti energiju utrošenu na održavanje fuzije, a to do danas nije uspeo da postigne nijedan reaktor.
Iako je uspešno prošao prva dva ključna testa, ovaj fuzioni reaktor nije konstruisan za komercijalnu upotrebu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *