MisterijeOkultnoZavere

Okultni nacizam

Erik Jan Hanusen je gledao u more zbunjenih, zaprepašćenih lica i znao je da ima njihovu pažnju. Sredinom 1920-ih Hanusen je izvodio svoju predstavu pred brojnom publikom u Berlinu. Hanusen je svoju pažnju usmerio na jednu ženu u gomili i rekao je da u svojoj torbi ima razbijeno ogledalo, da bi potom rekao adresu kuće u kojoj živi. Dama je klimnula glavom.
Neosporno je bio u pravu u oba slučaja. Pomoglo je i to što su njegovi saradnici koji rade na naplati karata prethodno zavirili u torbu ove žene, a broj ulaznice je mogao da uporedi sa listom gledalaca gde se nalazi i adresa. Metode su bile jednostavne i praktične, ali ej Hanusen uspeo da ih transformiše u nešto senzacionano.

Poverenje Adolfa Hitlera

Ipak, Hanusen nije bio zadovoljan samo bogatstvom i slavom. Tada se već osećao uticaj nacističke partije. Kako bi osigurao naklonost nove vlasti, morao je da nekako da nađe svoje mesto i zadobije poverenje Adolfa Hitlera. Njegov ego mu je govorio da mora manipulisati njima kao što je to i do sada činio. Međutim, njegov plan je imao jednu fatalnu grešku: on nije bio jdanskog porekla, kako je tvrdio, već jevrejskog. Ako bi jednom to otkrili, ništa mu ne bi pomoglo da se izbavi iz nevolje.

Erik Jan hanusen je rođen u siromašnoj jevrejskoj porodici u Beču 1889. godine. Tokom detinjstva je pokazivao zanke vidovitosti, pa je tako kao tinejdžer počeo da radi u cirkusu. Tokom Prvog svetskog rata hanusen je promenio svoje ime kada je po Beču nastupao sa malim pozorišnim trupama i želeo da izbegne da ode u rat. Tokom rata on je impresionirao vojnike navodnim poznavanjem sadržaja pisama, odavanjem poverljivih informacija i tako što je putem svoje volje mogao vojnicima da donese vest od kuće.
Već 1920. godine je emigrirao u Berlin gde je izvodio svoje „psihičke predstave“. Tako je u bisokopima vezanih očiju pronalazio predmete.

Simpatije nacista

Nacisti su simpatijama gledali na Hanusena, što zbog njegovog navodnog danskog porekla, što zbog njegovog bogatsva. Hanusen je zabavljao naciste na njihovim brodovima, limuzinama i n akućnim zabavama. U svojim pismima koje je nedeljno veličao je Hitlerovu moć i vrline i nacističkih oficira. „Zvezde nam govore da Hitlerovi dani dolaze“, stajalo je u jednoj objavi.Image result for Erik Jan Hanussen

Nacisti su iz drugih razloga gledali blagonaklono na Hanusena. Voleli su kockanje, a često su bili u dugovima, a Hanusen im često pozajmljivao novac. Na taj način se šitito u slučaju da njegova tjna bude otkrivena.

Sastanci sa Hitlerom

I sam vrh Rajha je voleo Hanusena, pa je tako on upoznao Hitlera u restoranu hotela Kaserhof gde je firer boravio. S obzirom na to da se oslobdio svog jevrejskog imena i pored svojih prijatelja oficira nije mogao da probudi bilo kakve sumnje. Prema nekim podacima on se u periodu od 1932-1933 godine desetak puta sastao sa Hitlerom i tom prilikom mu čitao sa dlana i uveravao diktatora da je njegov dolazak na vlast bio neizbežan.
Hanusen je nastavio svoje performanse kako privatno tako i javno, pa su tako lokalne novine objavile da je bio hapšen u Češkoj zbog obmanjivanja javnosti i da on nema dansko, već jevrejsko poreklo. Uzalud se Hanusen pravdao da ga je usvojila jevrejska porodica, već je bilo kasno. Ipak, zajma nacističkim oficirima stvar je bila zataškana.

Optužbe za saradnju sa komunistima

Međutim, nakon požara Rajhstaga 1933. godine Hansen se našao još u većoj krizi jer su ga optužili da sarađuje sa komunistima. Dan ranije, Hansen je najavio veliki požar koji će dramatično uticati na sam vrh vlasti. Mesec dana kasnije Hanusen je kasnio na svoj performans. Nacističke snage su ga iz stana odvele u šumu gde su ga ubile. Pronašao ga je drvoseča.

Da nije imao nikave nadrealne moći pokazuje i podatak da je svom drugu pisao da je progon Jevreja samo predizborni trik i da od toga ništa nije tačno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *