GeopolitikaMisterijeTajna društvaZavere

Okultni nacizam:Tula

Društvo Tule osnovao je nemački okultist Rudolf fon Sebotendorf 1918. kao minhenski ogranak tajnog društva „Germanenorden“, odnosno „Reda tevtonskih vitezova“ osnovanog 1912. godine.

Fredrih Kron član Društva Tule 1920. predlaže Hitleru znak kukastog krsta kao zaštitni znak za njegovu Nacionalsocijalističku nemačku radničku partiju.

Društvo Tule, čiji je član bio i Henrih Himler, dobilo je ime po mitskoj zemlji Hiperboreja-Tule, (u hinduskim legendama naziva se još i belo ostrvo), koju su neki članovi društva poistovetili s Islandom i Grenlandom, za koje su verovali da su ostaci isto tako mitske Atlantide. Ovu ideju je začeo Platon, a dalje razvila poznata okultistica 19. veka, Helena Blavatski u svojim radovima nazvanim „Tajna doktrina“. Društvo je ostalo u prisnom kontaktu s „teozofistima“. Tvrdili su da su stanovnici Tule preživeli kataklizmu i postali podzemni nadljudi, odnosno super-rasa. Nakon kataklizme, prvo su migrirali na zapad (misleći na zapad Indije), potom u pustinju Gobi, i na kraju u Tibet; njihovi duhovni mentori povukli su se u skriveni duhovni centar zvan „Asgard“, podzemni grad. Ova bića u Hindu/Budističkoj tradiciji poznata kao „Lame svih Lama“ ili „Kraljevi sveta“ mogu se kontaktirati samo duhovnim putem. Simbol ovog „gospodara“ je upravo famozna svastika, koja simbolizuje „središnju moć Nebeskog dragulja“. Na prijelazu stoljeća termin natčovek prihvatili su mnogi filozofi, posebno Fridrih Niče.

Društvo Tule je imalo svoje specifične obrede i postupke inicijacije, pa su tako članovi morali za pristupanje društvu da predoče dokaz o svojim arijevskim korenima, i to kroz najmanje tri generacije
Jedno od tajnih društava novije istorije koje je možda najmanje istraženo je „Tule“. Reč je o društvu čiji su stavovi, razmišljanja i delovanje ugrađeni u same temelje nacističkog režima, a blizak im je bio, iako ne postoje konkretni dokazi da je bio njihov član, i sam Adolf Hitler.

Prema dostupnim podacima, društvo Tule 17. oktobra 1918. godine osnovao je nemački okultista baron Rudolf von Sebotendorf, i to kao minhenski ogranak tajnog društva „Germanenorden“, odnosno Reda teutonskih vitezova, koji je osnovan 1912. godine.

Neki drugi izvori govore kako ih je još 1910. godine osnovao Feliks Najdner kao ekstremno nacionalističku organizaciju.

Kako god bilo, službeno su u svojim počecima delovali kao grupa za proučavanje nemačkih korena i starina, a ime su uzeli po antičkoj Tuli koja je za grčke i rimske geografe bila najsevernija tačka na Atlantiku.

Prema toj predaji, Tule je bila Atlantida nordijskog područja, ledeno ostrvo bogate i moćne civilizacije koji je nestao pod talasima hladnog mora. Stanovnici koji su preživeli, spas su navodno pronašli na evropskom kontinentu, i to na germanskom prostoru. Ovo je podstaklo pripadnike društva Tule da se poistovete sa teutonskim plemenima koja su 9. godine porazila rimske legije u Teutoburškoj šumi kao naslednici izgubljene superrase.

Navedena predaja bila je temelj nemačkih nacionalista početkom 20. veka. Organizacija je vrlo brzo počela i javno da pokazuje svoje stavove, kao i da svojim delovanjem povezuje sve nacionalističke elemente tadašnje Nemačke, ali i šire. Osnivač tajnog društva pokrenuo je novine pod nazivom „Volkischer Beobachter“ (Posmatrač naroda) kroz koje promiču antisemitske i nacionalističke teze.

Ditrih Ekart i Alfred Rozenberg vodeći su članovi društva za koje se sa sigurnošću može reći da su bili deo organizacije Tule i da su zapravo kreatori stvaranja teze o Arijevcima kao potomcima drevnog naroda Tule koji imaju atletsko držanje, plavu kosu i plave oči. Članovi te rase predodređeni su da osvoje „životni prostor“ na štetu drugih naroda koje smatraju manje vrednima.

Iz tih stavova jasno je vidljivo kako je tajno društvo bilo jedan od ključnih idejnih kreatora kasnije politike nacističkog vođe Adolfa Hitlera. Osim toga, Ekart i Rozenberg bili su posle uključeni u stvaranje nacističke stranke.

Kao i svako tajno društvo, i Tule je imalo svoje specifične obrede i postupke inicijacije, pa su tako članovi morali za pristupanje društvu da predoče dokaz o svojim arijevskim korenima, i to kroz najmanje tri generacije. Postoje i podaci koji govore kako su članovi društva praktikovali obrede koji veličaju paganske običaje i ratničke vrednosti starih Germana. Ali, iz današnje perspektive izgleda da se iza mitologije i ezoterije skrivao ekstremistički politički projekat.

Jedan od posebno zanimljivih detalja vezan uz Tule svakako je kukasti krst koji je Fridrih Kron, član društva 1920., predlažio Hitleru kao zaštitni znak. Drevni indijski simbol sreće, svastika je bila i tradicionalni simbol Tora, nordijskog boga groma. Hitler ga je prihvatio i pretvorio u svima poznati simbol nacizma. Malo je poznat podatak kako je upravo von Sebotendorf autor pozdrava „Sieg Heil“ (Zig Hajl) kojim se posle pozdravljao nacistički vođa.

Na samrti 1923. Ekart je poručio kako je Hitlera uveo u učenja tajne doktrine, otvorio njegove centre u viziji i pokazao mu načine komunikacije sa moćima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *