Lekovito biljeZdrav životZdrava hrana

Lekovite gljive: Čaga

Čaga, parazitska gljiva, sadrži biološki aktivne materije koje lekovito deluju na organizam. Postala je široko poznata nakon što se u romanu „Odeljenje za rak“ Aleksandara Solženjicina glavni junak izlečio od raka uz njenu pomoć.
Čaga (Inonotus Obliquus) – gljiva koja raste na brezi – koristi se u narodnoj medicini mnogih istočnoevropskih zemalja, uključujući i Rusiju, za lečenje gastritisa, čireva, tuberkuloze kostiju, raka.
Kineski medicinski tekstovi iz 1. i 2. veka pre naše ere, čagu („lingži“ na kineskom, „reiši“ na korejskom) predstavljaju kao “kraljicu biljaka” zbog njenih neverovatnih lekovitih moći. Ona jača i uravnotežuje ki (unutrašnji protok energije).
U Aziji se, tradicionalno, čaga koristi za jačanje imuniteta, borbu protiv virusa i bakterija, detoksifikaciju jetre, bubrega i slezine, stimulisanje centralnog nervnog sistema, poboljšanje tena i elastičnosti kože.
Sibirska čaga se vekovima koristi za lečenje raka, dijabetesa, stomačnih tegoba, problema sa krvlju, bronhitisa, oštećenja jetre, hipertenzije, tumora i bakterijskih i virusnih infekcija.
Od 16. veka, čaga se koristi kao lek za rak i bolesti organa za varenje. U novije vreme, njena terapeutska svojstva podržana su naučnim istraživanjima.
Dr Kirsti Kalos, profesor farmakognozije na Univerzitetu Helsinki, bavila se istraživanjem triterpena inotodiola u čagi. Ona je otkrila da inotodiol aktivno deluje protiv nazeba, gripa, upala stomaka i organa za varenje, kao i određenih vrsta tumora.
Medicinska istraživanja su pokazala efikasnost čage u borbi protiv tumora. Godine 1958. istraživanja u Finskoj i Rusiji otkrila su da ova gljiva zapanjujuće efiksano deluje protiv raka materice, jetre, dojke, želuca, kao i protiv hipertenzije i dijabetese.
Savremena istraživanja pokazuju da sibirska čaga sadrži velike količine beta glukana i bulinske kiseline, što je čini jednom od najjačih gljiva sa lekovitim svojstvima koje su ikad pronađene u prirodi.

Čaga je poznata u ruskoj narodnoj medicini od davnina. Stare hronike pominju da se čaga koristila još početkom 12. veka. U ruskim priručnicima za lekovito bilje i tekstovima o korišćenju bilja u narodnoj medicini, ima mnogo zapisa o lekovitim svojstvima čage.
U zvaničnoj medicinskoj literaturi iz 18. i 19. veka zabeleženo je nekoliko pokušaja da se objasne terapeutska svojstva ove gljivice kod pacijenata obolelih od raka. Tako, na primer, 1858. dr Z. Froben opisuje slučaj oporavka teškog bolesnika od kancera doušnih žlezda uz pomoć čaja parazitske gljive sa kore breze. Ili, doktor iz Pjatigorska S. Smirnov je 1896. godine pisao o upotrebi čage kod pacijenata kod kojih tumori više nisu mogli da se operišu. Doktor je davao čagu pacijentima da bi im regulisao funkciju creva.
Istraživanja o čagi počela su 1951. na Botaničkom institutu tadašnjeg SSSR-a. Nakon različitih kliničkih i hemijskih istraživanja, 1955. je odobreno njeno korišćenje u medicinske svrhe od Farmakološkog komiteta Ministarstva zdravlja SSSR.
Čaga se u Rusiji vekovima koristi kao lek protiv raka pluća i želuca, kao i za uobičajene stomačne probleme poput gastritisa, čireva i bolova u tom delu tela. Naučna istraživanja su otkrila značajnu antikancerogenu aktivnost ove parazitske gljive. Čaga se u Rusiji koristi u obliku čaja.
Čaga sadrži aktivne biološke materije. U njoj ima prirodnog antiseptika betulina i fenolnih jedinjenja koja štite organizam od infekcija i upala.Ispostavilo se da je molekularna struktura imunomodulatora i antioksidansa melanina gotovo istovetna strukturi čovekovog melanina.
Čaga deluje na povećanje odbrambene snage ljudskog organizma, stimuliše centralni nervni sistem, poboljšava metabolizam uključujući i aktiviranje metabolizma u moždanom tkivu, reguliše aktivnost kardiovaskularnog i respiratornog sistema, povećava otpornost organizma na infektivne bolesti.
Poseduje antipiretička svojstva, jača citostatičku aktivnost preparata protiv tumora, usporava rast tumora, utiče na njihovo povlačenje i usporava razvoj metastaza, odnosno sama poseduje citostatičku aktivnost. Preparati od čage imaju spazmolitička, diuretička, antimikrobna svojstva i njima se normalizuje rad organa za varenje i crevna mikroflora.

Čaga je crna parazitska gljiva koja živi na kori odrasle breze. Za 5-7 godina dpvpdi do smrti drveta-domaćina. U Rusiji je zovu i “brezin rak”. Oblik gljive takođe podseća na oblik raka kod ljudi. Nakon “berbe” čage, breza uvene. Sledeća generacija je spremna za berbu tek za 20 godina.
Prema navodima Korejskog udruženja nutricionista, čaga:
povećava odbrambene reakcije organizma,
stimuliše metabolizam u moždanim tkivima
deluje antiinflamatorno,
deluje kao antioksidans,
usporava rast nekih vrsta tumora,
snižava pritisak,
reguliše puls,
smanjuje nivo šećera u krvi.
A, po Ruskoj medicinskoj akademiji, čaga:
ima odlične efekte u lečenju kancera pluća i jetre,
smiruje nervni sistem kod neurastenika i starijih osoba,
ima dokazane medicinske efekte kod različitih stomačnih oboljenja i čireva,
stimuliše imunitet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *