Homeopatska medicinaVestiZdrav život

Ruski akademici: Homeopatija je lažna nauka!

 

Ruska akademija nauka (RAN) zvanično je proglasila homeopatiju lažnom naukom, objavljeno je na sajtu specijalne Komisije RAN za borbu protiv lažnih nauka i falsifikovanih istraživanja.

U tekstu memoranduma koji je potpisao direktor Komisije, akademik Jevgenij Aleksandrov navodi se da komisija izjavljuje da lečenje izuzetno malim dozama raznih preparata, koji se primenjuju u homeopatiji, nema naučnog osnova.

„Taj zaključak se zasniva na detaljnoj analizi publikacija u naučnim izdanjima, izveštajima o naučnim istraživanjima i sistematskim izveštajima“, dodaje se u tekstu.

U dokumentu se tvrdi da principi homeopatije i teoretska objašnjenja mehanizama pretpostavljenih dejstava „protivreče poznatim hemijskim, fizičkim i biološkim zakonima, a ubedljive eksperimentalne potvrde ne postoje“.

„Homeopatske metode dijagnostike i lečenja treba tretirati kao lažnonaučne“, navodi RAN.

Komisija je upozorila na to da homeopatija nije neškodljiva i da bolesnici troše znatna sredstva na preparate koji nemaju dejstvo, a ignorišu preparate potvrđene efikasnosti, što „može da dovede do lošeg ishoda, ponekad i smrtnog“.

U vezi sa sprovedenom analizom, RAN je preporučila Ministarstvu zdravlja da homaopatske preparate povuče iz upotrebe u državnim zdravstvenim ustanovama.

Predloženo je takođe da pakovanja sa homeopatskim preparatima budu označena ne samo rečju „homeopatski“ već i natpisom da nemaju dokazanu kliničku efikasnost ni namenu.

Homeopatija je u Rusiji zvanično priznata disciplina, što je Ministarstvo zdravstva ozakonilo 1995. godine.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *