PronalasciTehnologijaVesti

Kako ćemo živeti za pet godina?

 

Američki IT gigant IBM predstavio je pet tehnoloških inovacija, za koje veruju da će u narednih pet godina postati sastavni deo našeg života. U okviru formata “5 in 5”, oni predviđaju da će život bez veštačke inteligencije do 2020. postati nezamisliv. Naročito u oblasti medicine očekuju revolucionarni napredak zahvaljujući inteligentnim softverima, a inovacije će dobro doći i životnoj sredini.

  1. Govor kao ključ zdravlja

Elokventne osobe se uglavnom smatraju inteligentnim i dobro situiranim. Način govora, međutim, može da otkrije mnogo više od našem statusu, uvereni su stručnjaci iz IBM. Oni veruju da pisani i usmeni govor mogu biti pokazatelji našeg zdravstvenog stanja. Da bi se to omogućilo neophodni su saznajni sistemi koji analiziraju modele u našem govornom i pisanom izražavanju.

– Lekari i pacijenti će moći pravovremeno da prepoznaju i prate poremećaje u razvoju, psihičke bolesti i degenerativna, neurološka oboljenja – navode oni.

  1. Vid superheroja

Verovatno nikada nećemo moći da vidimo toliko dobro kao američki superheroj Hokmen, ali ako je verovati naučnicima iz IBM-a, sistemi veštačke inteligencije koji poboljšavaju vid bivaće sve bolji. Najkasnije 2020. odgovarajuće tehnologije više neće biti rezervisane za laboratorije, već će postati svakodnevica u životu ljudi, piše nemački Welt.

– Primera radi, tehnologija u našim pametnim telefonima mogla bi na osnovu fotografije onoga što jedemo da nam pruži informacije o hranljivoj vrednosti hrane i o tome da li njeno konzumiranje nosi određeni rizik – navodi se.

Naučnici pretpostavljaju da ćemo u narednih nekoliko godina zahvaljujući tehničkim inovacijama moći da vidimo i mikrotalase i milimetarske svetlosne talase, kao i infracrvene slike.

  1. Makroskop omogućava drugačiji pogled na svet

U budućnosti ćemo sve češće posmatrati svet iz ptičje perspektive, a u tome će nam pomoći makroskopi. Za razliku od mikroskopa, koji nam omogućava da vidimo veoma male stvari, makroskop je sistem algoritama koji sakuplja i analizira složene podatke na našoj planeti.

Reč je o proširenoj ideji “pametnog” stanovanja. Zbog toga ćemo moći da upravljamo ne samo uređajima u sopstvenoj kući, već i čitavim gradovima, jer će oni biti sve više umreženi. Na taj način će i obradivo zemljište dobiti inteligentna svojstva.

  1. Čip kao laboratorija

Kompanija predviđa razvoj medicinskih čipova koji će pružati kompletnu sliku o bolesti. Takozvani “zdravstveni detektivi” analiziraće telesne tečnosti i u najboljem slučaju otkrivati bolesti pre nego što se pojave siptomi.

Prema viđenju stručnjaka iz IBM-a informacije o telesnim tečnostima će biti direktno “strimovane” u oblak, odakle će u realnom vremenu moći da se kombinuju sa zdravstvenim podacima s drugih uređaja, kao što su monitori sna i pametni satovi, i potom analiziraju.

  1. Otkrivanje zagađenja životne sredine

Mešavina pametnog hardvera i veštačke inteligencije pobrinuće se da inteligentni senzori u realnom vremenu prepoznaju i analiziraju emisije štetnih materija i gasova. Kao što će inteligentni sistemi pravovremeno prepoznavati simptome u ljudskom telu, inteligentni senzori u zemlji ili pričvršćeni za dronove, mogli bi da prepoznaju štetne materije i emisije u realnom vremenu, a da pri tom ne moraju da donose uzorke u laboratoriju. Na taj način, curenje može da se otkrije u roku od nekoliko minuta – proces koji danas često traje nedeljama – čime bi se smanjili zagađenje vazduha i opasnost od katastrofe izazvane zagađenjem životne sredine.

Predviđanja naučnika zasnovana su na trenutnoj situaciji i zavise od korišćenih podataka. Zbog toga nije čudo što se IBM-ove prognoze rezultat naučnog rada u vlastitoj kući, pa ih ne treba uzimati zdravo za gotovo. S druge strane, iako njihova predviđanja u prošlosti nisu bila sto odsto tačna, ipak su bili relativno blizu, pa se može reći da format “5 in 5” pouzdano odražava trendove.

Godine 2012. tehnološki gigant je predvideo je da će računari steći sposobnost da čuju i razumeju slike. Danas je i jedno i drugo moguće – pre svega zahvaljujući tehnologiji razvijenoj u IBM-u.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *