IstorijaPanoramaVesti

Gugl Hrvatskoj dao deo Srbije

Teritorija Srbije manja je za 11.000 hektara, jer je granica između naše zemlje i Hrvatske volšebno vraćena na one iz vremena Austrougarske carevine. Barem tako pokazuje „Gugl“.

„Nove“ granice na satelitskoj mapi ovog internet pretraživača, u Podunavlju, u području od Bačke Palanke do granice sa Mađarskom, poprilično zalaze u srpsku teritoriju. Tako je veći deo opština Bačka Palanka, Apatin i Sombor – pripao Hrvatskoj.
Umesto da su ucrtane po sredini međunarodne plovne reke, kako nalaže međunarodno pravo, granice su označene onako kako se zalaže Hrvatska – na osnovu katastarskog premera iz vremena Austrougarske. Čini se da je „Gugl“ doneo odluku i pre konačnog razgraničenja. I uprkos reagovanju našeg Ministarstva spoljnih poslova, u više navrata od 2014. godine, način prikaza dunavskog dela granice između Srbije i Hrvatske na mapama „Gugla“ nije popravljen.
Sudeći po „Guglu“, teritorija koja je zbog izmenjenog rečnog korita Dunava ostala na levoj, srpskoj obali, pripala je Hrvatskoj – uključujući Šarengradsku adu i područje do Mladenova i Karađorđeva, Vukovarsku adu koja je uz srpsku obalu, područje prekoputa ušća Drave, Ćivutsku adu nizvodno od Apatina sve do Kupusine, veliki deo Gornjeg Podunavlja nizvodno i uzvodno od Apatina do Bezdana i prostor ograničen Dunavom, Velikim bačkim kanalom, kanalom Šugovica i Mađarskom.
U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije rekli su nam da su kompaniji „Gugl“, u dopisima, više puta ukazali da Republika Srbija i Republika Hrvatska nisu međusobno ugovorom definisale zajedničku državnu granicu.
„U skladu sa zakonskim aktima bivše SFRJ, granica ove dve federalne jedinice proteže se sredinom Dunava, te je raspadom SFRJ postala državna granica i nije se menjala do danas“, objašnjavaju u Ministartvu. „Takođe smo kompaniji „Gugl“ dostavili podatke o položaju granice i predložili da se navedeno stanje granice na Dunavu prikaže na način na koji ta kompanija inače prikazuje neutvrđene i sporne granice na svojim mapama“.
Kako navodi Boško Antić, kontraadmiral Vojske Srbije u penziji, Hrvatska je praktično uvučena duboko na srpsku teritoriju, a ovakvim rešenjem granična linija, umesto da ide sredinom matice reke, više puta preseca Dunav.
„Na ovoj karti granica na nekoliko manjih mesta prelazi i na desnu, hrvatsku obalu, jer se tamo nalazi oko 3.000 hektara srpskog zemljišta. Ipak, samo letimičan pogled na kartu pokazuje da je taj odnos 11:3, daleko veći u korist Hrvatske“, ukazuje Antić.

Prema rema rečima sagovornika „Novosti“, međunarodno pravo poznaje prirodne i ugovorne granice koje idu rekom.
„Granica je najčešće linija koja čini sredinu matice reke“, objašnjava Antić. „Srbija je na sastancima Međudržavne komisije isticala argument da se u međunarodnoj praksi primenjuje to pravilo. Tako su razgraničene Srbija i Rumunija, Rumunija i Bugarska i Mađarska i Slovačka. Ukoliko se granični spor Srbije i Hrvatske o međudržavnoj granici ne reši diplomatskim putem, njime se mora baviti arbitraža ili Međunarodni sud pravde, kao u slučaju spora Hrvatske i Slovenije oko Piranskog zaliva“.
Prema njegovim rečima, Srbija mora da insistira na poštovanju važećeg principa razgraničenja na međunarodnim plovnim rekama. U prilog takvom rešenju, kako kaže, ide i zakonsko razgraničenje iz 1945. koje do 1991. godine nije izmenjeno nijednim drugim zakonom.
„Hrvatska, po pravilu, poteže pitanje granica samo kada ima interese“, tvrdi Antić.“Ne pominje, međutim, da su istim tim razgraničenjem iz 1945. godine prisvojili teritoriju Baranje i deo opštine Ilok uz Dunav, prema selima Neštin i Susek. Tako su danas stanovnici ovih sela odvojeni međudržavnom graniciom od svoje opštine Bačka Palanka. Naši nadležni morali bi da zaštite interese Srbije i pozabave se pitanjima kontrole ovog prostora, jer se u njemu hrvatski građani slobodno kreću, dok je kretanje naših građana ograničeno“.

IZVOR: NOVOSTI.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *