Panorama

Najbogatiji čovek na svetu

Mansa Musa smatra se najbogatijom osobom svih vremena. Magazin „Tajm“ piše da je Musa bio „bogatiji nego što to iko može opisati. Sa bogatstvom, koje je prilagođeno inflaciji, od 400 milijardi, Musa je znatno imućniji od trenutno najbogatijih ljudi na svetu.

Musa Keita I došao je na vlast 1312. Kada je krunisan, dobio je ime Mansa, što znači kralj. U to vreme, veliki deo Evrope je gladovao, ali su mnoga afrička kraljevstva bila uspešna.

Dok je bio na vlasti, Mansa je drastično proširio granice svoje imperije. Nakon što je anektirao grad Timbuktu, njegova imperija prostirala na oko 2.000 milja, odnosno zauzimala je teritorije moderne Mauritanije, Senegala, Gambije, Gvineje, Burkine Faso, Malija, Nigera, Nigerijre i Čada. Njegova zemlja je bila prepuna prirodnih resursa, pre svega soli i zlata.

Svet je za njegovo bogatsvo saznao 1324. godine kada je krenuo na 4.000 milja dugo hodočašće u Meku.

Poveo je sa sobom karavan tako dug, da se prostirao dokle se pogled pruža. Hroničari opisuju pratnju na desetine hiljada vojnika, civila i robova, koji su nosili svilu i obilje zlatnih poluga.

Tokom kratke pauze u Kairu, potrošio je i donirao toliko zlata da je izazvao masovnu inflaciju, piše „Biznis insajder“. Bilo je potrebno nekoliko godina da se grad potpuno oporavi od krize valute.

Veliku pažnju je poklanjao školovanju muslimana, pa su se od njegovih stipendija školovali učenici iz čitavog muslimanskog sveta na Univerzitetu Sankore u Timbuktuu. U tom gradu sagradio je i mnošto biblioteka, ali i legendarnu Đinguereber džamiju, koja i dalje postoji.

Nakon 25 godina vladavine, Mansa Musa je umro 1337. godine. Nasledio ga je njegov sin, Maghan I.

Nakon Musine smrti, naslednici nisu bili u stanju da zadrže njegovo bogatstvo koje je iscrpljeno ratovima, ali bogata zaostavština kralja vidljiva je i danas. Iz njegovog vremena i dalje postoje mauzoleje, biblioteke i džamije koje svedoče o zlatnom periodu Malija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *