PanoramaVesti

Fejsbuk nas čini nesrećnim!

Istraživači iz Danske tvrde da nas Fejsbuk čini nesrećnim, a zavidne osobe čini depresivnim. Rezultati istraživanja pokazuju da su korisnici koji su napravili sedmodnevnu pauzu od društvenih medija bili mnogo zadovoljniji svojim životom.

Univerzitet u Kopenhagenu sproveo je istraživanje koje je uključilo 1.095 osoba koje svakodnevno koriste Fejsbuk. Polovina ispitanika nije imala pristup Fejsbuku sedam dana, a polovina je posećivala tu mrežu kao i pre eksperimenta.

„Ljudi dnevno provode sate i sate na Fejsbuku. Činjenica je da smo povezaniji nego ikad pre, ali da li je to dobro za nas?“, napisao je Morten Tromholt, autor studije.

Sudeći prema novoj studiji odgovor je „ne“. Društvena mreža Fejsbuk „bombarduje“ nas vestima drugih ljudi, a te informacije nas mogu učiniti nesrećnim, jer upoređivanje sa drugima najčešće budi osećaj nezadovoljstva.

To su pokazali i rezultati studije. Korisnici koji nisu koristili Fejsbuk sedam dana osećali su se bolje, ističući da im je bilo lakše da se koncentrišu na druge stvari i da su više razgovarali sa osobama iz okruženja, dok je 55 odsto njih priznalo da nisu pod stresom.

Korisnici društvenih mreža, posebno Fejsbuka i Instagrama, često se trude da se prikažu u najboljem izdanju, zbog čega drugi korisnici stvaraju pogrešnu sliku jer vide samo jednu stranu njihovog života.

Danski institut želi da sprovede i dugotrajnije istraživanje, ali nisu sigurni koliko bi volontera pristalo na godinu dana bez Fejsbuka.

IZVOR: INDIPENDENT

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *