PanoramaTajna istorijaTehnologija

CIA: Trikovi sa početka karijere

Možda CIA agenti nikada nisu koristili džetpek i laserske pištolje ali su uvek u rukavu imali par trikova i veoma interesantnih gedžeta.

Agencija je skinula oznaku tajnosti sa 600 od ukupno 20.000 stvarčica koje su operativci koristili tokom istorije, izjavio je direktor muzeja Toni Hili. On je takođe istakao da je jedna od svrha izlobe da sadašnji obaveštajci prouče stare uređaje kako bi stekli inspiraciju za stvaranje novih.

Ova lula iz 1960-ih krije u sebi radio prijemnik. Zvuk putuje od lule preko usta, odnosno vilice, do ušnog kanala.

Te 1960 godine Tesinin minijaturni 35-mm fotoaparat je bio jedan od najmanjih i najtiših kamera na svetu. Mogao je da stane u kutiju od cigareta što je bilo dovoljno da se CIA odlučila baš za njega.

Tokom Drugog svetskog rata, operativci su došli na ideju da na ptice pričvrste lagane kamere kako bi snimili stanje na terenu iz vazduha. Aparat bi u proseku napravio oko 100 fotografija koje su bile neuporedivo detaljnije od onih slikanih iz aviona, jer bi golubovi mogli da lete mnogo niže.

Ovo je prvi insekt koji je davnih 1970. godina korišćen za špijuniranje. Lažni vilin konjic, naoružan mikrofonom veličine kapljice, imao je minijaturni motor pomoću koga je mogao da preleti 200 metara. Sa njime se upravljalo pomoću daljinskog upravljača.

Budući da je komunikacjia među agentima uvek bila riskantna, CIA je izumela ovaj šuplji kolac u kome su se 60-ih sakrivali dokumenti i filmovi. Agenti bi zaboli šiljak u zemlju na tačno određenoj lokaciji, na kojoj bi ga posle pokupili drugi agenti.

Dizajniran kako bi se stopio sa zemljom, ovaj uređaj iz razdoblja Hladnog rata trebalo je da detektuje neprijatelje kad bi se približili na 300 metara udaljenosti.

Jednom kad bi detektovao vibracije, uređaj bi pomoću radijskih signala poslao upozorenje agentima.

Ako namestite ogledalo pod tačno određenim uglom, ovaj kompaktni puder otkriva tajni kod.

1990-ih, CIA je projektovala Čarlija čiji je posao bio da prikupi podvodne signale iz neprijateljskih brodova. Radi na daljinski upravljač, a u telu ima mikrofon, dok upravlja repom.

Koristeći ovaj set alata, agenti bi bušili rupe u zidovima od cigle u kojima bi sakrivali mikrofone za prisluškivanje krajem 1950-ih.

Iako možda deluje kao obični srebrni dolar, ova mala posudica može da sakriva poruke ili filmove. Budući da izgleda kao sitniš, agenti bi ih mogli međusobno razmenjivati bez privlačenja pažnje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *