Astronomi došli do zapanjujućeg otkrića o galaksijama

Na Zemlji, dužina dana jeri se rotacijom planete oko svoje ose, a dužina godine kružnim kretanjem oko Sunca. Ono što je interesantno, a što do sada nije bilo primećeno, jeste da za zvezde na ekstremnim periferijama galaksija oko centra svojih galaksija „jedna godina“ traje oko milijardu godina.

Za naše Sunce, jedna rotacija oko sredine naše galaksije Mlečni put traje oko 225 do 250 miliona godina, tako da rotacija nije ista za sva tela, a zavisi od njihove udaljenosti od centra.

Vodeći naučnik istraživanja Gerhard Meurer rekao je da je otkriće o ujednačenom rotiranju galaksija „prilično čudno“.

„Pomislio sam da je to prilično čudno. Male i velike galaksije – sve rotiraju za isto vreme“, rekao je profesor Meurer iz Međunarodnog centra za radijska astronomska istraživanja, prenela je agencija AAP.

Istraživači su pronašli i dokaze o tome da se starije zvezde nalaze bliže ivicama galaksija, iako se očekivalo da se tu nađu novoformirane zvezde i gas.

Prema dosadašnjim teorijama, galaksije se razvijaju u dužem vremenskom periodu i postepeno se šire, pri čemu starije zvezde zauzimaju mesto bliže centru diska.

Meurer je rekao da će ovo otkriće pomoći astronomima da shvate gde se galaksije završavaju, i da više ne gube vreme i procesorsku moć kompjutera na oblasti izvan njihovih ivica.

Rezultati istraživanja objavljeni su u magazinu „Mesečni zapisi Kraljevskog astronomskog društva“.

Klix.ba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *