PanoramaPsihologijaVesti

Evropske psihopate imaju različite osobine od američkih, evo i koje!

Koje osobine imaju psihopate? To bi moglo da zavisi od zemlje u kojoj živite, iznenađujući je rezultat jednog istraživanja.

Istraživanje je objavljeno u publikaciji udruženja američkih psihologa Journal of Abnormal Psychology.

Sprovedeno je na uzorku od 7.450 kriminalaca iz Amerike i Holandije, među kojima je bio velik broj osoba koje imaju karakteristike kliničke psihopatije, pokazalo je značajne razlike među njima.

Najistaknutije osobine američkih psihopata su bezosećajnost i nedostatak empatije, dok je holandskim psihopatima svojstvena neodgovornost i parazitski način života.

Ispitanici su ispunjavali standardni test kojim se procenjuju osobine pojedinaca u četiri područja koja otkrivaju psihopatiju: afektivna obeležja (poput nedostatka empatije, bezosećajnosti, plitkih osećanja i neustrašivosti), interpersonalnih problema (poput osećanja odvojenosti, manipulisanja drugima i patološkog laganja), stila života (neodgovornost i slaba kontrola nad svojim postupcima) i antisocijalnog ponašanja (problemi s ponašanjem u detinjstvu, kriminalno ponašanje).

 

Osim nedostatka empatije i bezosećajnosti, centralna osobina američkih psihopata je i sklonost plitkim osećanjima, dok je kod holandskih psihopata to periferna i ne naročito česta osobina.

Na velike razlike u rezultatima istraživanja mogle su uticati razlike u ocenjivanju u Americi i Holandiji, piše Quartz.

Quarts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *