MisterijeOkultnoReligija

Zaratustra je prorekao kraj sveta kada dođe kometa Gochihr

Prema Zaratustri, kraj sveta će se dogoditi kada kometa, po imenu Gochihr, udari Zemlju.

Predviđanja proroka Zaratustre o sudnjem danju i kraj sveta opisan u biblijskoj Knjizi Otkrovenja su neverovatno slična. Da li ova dva predviđanja ukazuju na isti događaj?

Ko je bio prorok Zaratustra?

Zaratustrizam se smatra jednom od najstarijih religija na planeti. Njen osnivač, Zaratustra, takođe poznat i kao Zoroaster, je bio drevni persijski prorok koji je rođen oko 628. godine pre nove ere. Veruje se da je umro oko 550. godine pre nove ere.

Poreklo, pa čak i originalna učenja Zaratustrinizma su sada izgubljena i nejasna, ali na osnovu informacija koje su sačuvane, znamo barem neke stvari o proroku Zaratustri i njegovoj veri.

Živeo je u istočnoj Persiji (sada Iran i Avganistan) i rečeno je da je dobio viziju od Ahure Mazde, mudraca, koji ga je imenovao da propoveda istinu. Njegova učenja o tekućoj kosmičkoj borbi između Ahure Mazde, Boga svetlosti, i Ahrimana, predstavnika zla, dobila su mnogo sledbenika.

Prorok Zaratustra je rekao da ljudi imaju moć da biraju između dobra i zla.

Prema njegovim učenjima, svi mi imamo duhovni izbor. Možemo prihvatiti ašu (istinu, koja vodi do božanstva) i odbaciti druj (laži, koje vode do neznanja i haosa). Zaratustra je podsticao svoje sledbenike da imaju dobre misli, govore dobre reči, i čine dobra dela za druge ljude.

Sledbenici proroka Zaratustre su prenosili njegova učenja na naredne generacije verovatno više od hiljadu godina. Zatim je znanje o Zaratustri zapisano i uključeno u spise poznate kao Avesta, ali je napravljeno samo nekoliko primeraka.

Nažalost, ovi drevni spisi su izgubljeni ili uništeni u napadima Arapa, Turaka i Mongola. Najstarija kopija datira iz 1323. godine, a velika naučna debata se vodi oko autentičnosti ovih spisa.

Zaratustrino proročanstvo sudnjeg dana o kometi Gochihr

Prorok Zaratustra je prorekao da će kometa Gochihr na kraju udariti Zemlju, ali nije dao nikakav određeni datum ovog događaja. Kada se to desi, “vatra i oreol“ će se rastopiti sve metale i minerale i svet će izgoreti u opštem požaru. Rezultirajuća ključala poplava metala će teći širom zemlje kao reka. Pravedni, kao i zle duše (oslobođene iz pakla) će proći kroz to. Zli će biti očišćeni od svojih grehova, a pobožni će se osećati kao da prolaze kroz toplo mleko.

Najdetaljniji opis ovoga se nalazi u 30. poglavlju Bundahišina.

Iz Knjige Otkrovenja smo saznali:

“Drugi anđeo je zasvirao svojom trubom, i nešto poput velike planene, skroz u plamenu, je bačeno u more. Jedna trećina mora se pretvorila u krv, trećina živih bića u moru je umrla, i trećina brodova je uništena.“ (Otkrovenje 8:8-9)

Jedan od razloga što su ova dva proročanstva interesantna za poređenje jeste to što oba stavljaju akcenat na bol zlih.

U svojim stihovima, Zaratustra otkriva da će Spasitelj sveta doći i zaustaviti okrutnost krvoločnih i zlih ljudi, i obnoviti svet, i okončati smrt. Ovo zvuči kao drugi dolazak Isusa Hrista.

Možda su ove sličnosti jednostavno slučajnosti, ali svako ko je zainteresovan za Bibliju može smatrati da su Zaratustrina priča o kometi Gochihr i proročanstvo sudnjeg dana u knjizi Otkrovenja vredni proučavanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *