PronalasciTehnologijaVesti

Za dan izgradili  kuću uz pomoć  štampača

Ruska kompanija „Apis Cor“ odštampala je prvu kuću u potpunosti izgrađenu pomoću mobilnog 3D printera, i to za samo jedan dan. Izgradnja je koštala nešto više od 10.000 dolara, a kompanija tvrdi da kuća može da traje 175 godina i da izdrži različite vremenske uslove.

Želeći da ponudi alternativu tradicionalnom načinu gradnje i kreira priuštiv objekat za stanovanje, „Apis Cor“ je za samo 24 sata sagradio kuću uz pomoć svog mobilnog 3D štampača. Kuća je izgrađena od betona, ima četiri prostorije i površinu od 37 kvadratnih metara.
Gradnja objekata za stanovanje 3D štampanjem nije novina, ali inovativni štampač ruske kompanije najavljuje revoluciju u tom načinu gradnje. Dosadašnji 3D štampači su bili masivni i zahtevali su da se delovi kuća, tj. zidovi, grade u fabrici, a zatim sklapaju na gradilištu. Ruski štampač omogućio je da se kompletna kuća izgradi na mestu gradnje.

Štampač „Apis Cor“ je dovoljno snažan da izgradi kuću za dan, ali i dovoljno mali da može da se pomera uz minimalne pripreme i troškove transporta. Štampač je dugačak pet metara i težak dve i po tone i može da se sklopi za samo 30 minuta.
Njegova laka prenosivost omogućuje da se izgradi objekat na jednoj lokaciji, a već sledećeg dana je moguće graditi na drugom mestu. To je posebno značajno za zemlje u razvoju, koje imaju veliku potrebu za brzom i jeftinom gradnjom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *