PsihologijaVesti

Treningom do boljeg pamćenja

 

Istraživanje Medicinskog centra univerziteta Radbud u Nijmegenu u Holandiji pokazalo je da bilo ko može da usavrši svoje pamćenje iznad proseka, bez obzira na veličinu i strukturu mozga, piše Dejli mejl.

Snimanje magnetnom rezonancom pokazalo je da svako može da pobošlja svoje pamćenje primenom jednostavne tehnike, poznate kao ‘palata pamćenja’.
Reč je o tehnici koja uključuje zamišljanje određenog poznatog prostora, u koji se smeštaju različiti pojmovi.
Tako, na primer, možete da zamislite svoju dnevnu sobu, gde ćete na određena mesta u mislima postavljati određene pojmove sa liste. Sve što treba da uradite jeste da se setite gde ste šta stavili, i na taj način ćete mnogo lakše prizvati listu u sećanje.
Učesnicima istraživanja bilo je potrebno 40 dana da dvostruko poboljšaju svoju memoriju. Oni su svakog dana u periodu od 30 minuta vežbali pamćenje različitih reči.
Pojedini učesnici, sa prosečnim memorijskim sposobnostima i koji prethodno nisu bili podvrgnuti nikakvom treningu, na početku su u proseku pamtili oko 26 reči, da bi taj broj na kraju eksperimenta iznosio 62 reči.
Četiri meseca kasnije, bez dodatnog treniranja, ispitanici su i dalje imali poboljšano pamćenje.
“Jednom kada se upoznate sa ovom strategijom, i znate kako da je primenite, možete da imate dobro pamćenje i bez daljeg treninga”, rekao je doktor Martin Dresler, profesor kognitivne neurologije.
Istraživanje je objavljeno u magazinu Neuron.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *