Nikola TeslaPronalasciTehnologija

Tesla izmislio dronove

Jedan od najvećih svetskih naučnika u istoriji je u svom patentu naveo da bi takva “vozila i plovila” mogla da se koriste za prenos pisama i pošiljki (liči li vam ovo na projekat Amazona?), za uspostavljanje komunikacije (podseća li ovo na projekte Googlea i Facebooka?), ali i za istraživanje, izviđanje, pa čak i “ubijanje i hvatanje kitova i drugih morskih životinja”.

U patentu se navodi da bi ono što danas zovemo dronovima moglo da ima upotrebu u nizu naučnih, inženjerskih i komercijalnih delatnosti, ali je Tesla posebno istakao jednu – u ratovanju.

“Najveća vrednost mog izuma bi bio njegov uticaj na ratovanje i naoružanje. Zbog sigurne i neograničene moći uništenja, on bi proizveo permanentan mir među nacijama”, naveo je Tesla.

Na ovaj deo patenta pažnju je skrenuo Metju Šrojer, inženjer sa Univerziteta u Oklahomi i specijalista za bespilotne sisteme.tesla dron

Patent za “metod i aparaturu upravljanja mehanizmima pokretnih vozila” predviđao je, naravno, i bežičnu komunikaciju.

“U širem smislu moj izum se razlikuje od svih drugih sistema za kontrolu mehanizama koje nose pokretni objekti po tome što ne zahteva nikakve žice, kablove ili drugu vrstu električne ili mehaničke povezanosti. Ja postižem slične rezultate na praktičniji način korišćenjem talasa, impulsa ili zračenja koji se primaju preko zemlje, vode ili atmosfere, sve dok se objekat nalazi u dometu takvih talasa, impulsa ili zračenja”, navodi se u patentu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *