AstrologijaNatalna astrologija

Astrologija – vreme kao resurs

Astrologija je deo metafizičkog življenja na planeti Zemlji, ispoljen kroz “merenje” sudbine kretanjem planeta izraženim u preciznim matematičkim jedinicama. Kretanje planete, kretanje planeta, pa na neki način i kretanje Sunca kroz galaksiju traje otprilike 26.000 godina što je simbolički vezano za fenomen da se unutar tog vremenskog perioda jedan horoskop ne može ponoviti, te je svaka sudbina jedinstvena i svaki život neponovljiv.
U skladu sa tim da je život unapred predviđen i da su sva dešavanja predodređena, postavlja se pitanje svrhe astrologije i lične slobode izbora.

Sloboda izbora
Ovom se temom, osim astrologije bavila i teologija i filosofija, a u poslednje vreme i psihologija, pa čaki kvantna fizika, no dok se jedna teorija uspostavi, nađu se i kontraargumenti koji je obore i tako u krug. Ideja slobodnog izbora nastala je kao protivteža ideji apsolutno opredeljene sudbine do najslitnijeg detalja, i kao takva postala jednako apsurdna jer obe ideje predstavljaju krajnosti. No sloboda izbora je najprostije tumačenje ljudske potrebe da upravlja svojim životom i to posebno zastupaju ateisti, koji su u stvari satanistička sekta upakovana u novu ambalažu. Sloboni izbor uživotu može se porediti sa putnikom koji stoji na račvanju dva puta, pritom nema mapu i bira na slepo hoće li jednim ili drugim. Tako i svaku odluku koju ma ko donese, donosi naslepo, jer nema parametara koji bi ukazali na to šta bi bilo kad se krene nekim od „dva puta“. Primer za ovo su takozvane slučajnost, kao što je recimo kad potpuno van svoje volje i ma čega što preduzme, osoba dođe do problema ili je snađe nešto što se može definisati jedino kao sudbina. Čest primer koji navodim je stradanje osobe na Novom Beogradu pre par godina od zalutalog metka dok je mirno u svojoj kući, u fotelji, gledala televiziju. U ovakvim situacijama slobona volja se ne može izraziti niti je tu stvar stavljena pred bilo kakav izbor kojim bi se promenio tok događaja.
Na ovaj način se vidi da ma kako birali, rezultati tog izbora ne zavise od nas niti naše volje jer je nepoznanica šta je to što nas čeka na kraju izabranog puta.
Sudbina
Naziv ukazuje na poštovanje suda života, i samim tumačenjem reči vidi se upliv više sile u život i predodređenost da se proživi određeni usud radi ispunjavanja viših, napre Božanskih nauma. Od najranijih mitologija do danas ljudski život je prožet iskušenjima i udarima subine koji nenadano deluju i trajno ili privremeno menjaju životne odluke, opredeljenja i stavove. Redovan motiv antičke mitologije, jeste čovek u borbi sa izazovima koje pred njega stavljaju bogovi. Jedan od osnovnih mitova tog perioda je o kralju Itake, Odiseju koji je Homer pretočio u spev „Odiseja“, i koji u osnovi govori o izazovima sudbine.
Datumom, vremenom i mestom rođenja, čovek dobija osnovne osobine, ali i zacrtan životni put unutar simboličke slike natalne karte. Svaka planeta ima određene simboličke funkcije, koje se ponekad pogrešno zovu uticaji, jer planete ne utiču, nego znače-označavaju.
Osnovna ideja koja se izdvaja jeste da je sudbina nepromenjiv tok događaja, dok astrologija naglašava da se unutar planetarnog simbolizma može odabrati put koji je povoljniji za osobu od naslepo izabranog puta.
Takođe, ideja da unapred objašnjen sled događaja, omogućuje osobi da se bolje snađe u životu sabran je u jednoj od najčešće navođenih astrolških poslovica „unapred upozoren, napola spašen“.
Biti unapred upozoren i jeste cilj astrologije i temelji se ne samo u onome što je poznato kao natalna astrologija, već i kroz elekcijonu astrologiju, odnosno pravljenje karte za odabir najboljeg trenutka kada se započinje neka delatnost, ili kada počinje neko bitno životno dešavanje. Ovo najbolje ilustruje zapis o tome kada su jednog drevnog astrologa pitali, čemu uopšte astrologija ako je sve unapred predviđeno, u kome on objašnjava da u slučaju velikih dešavanja čovek lakše prođe kroz te situacije ako je već pripremljen za njih.
Planete i njihov tajming
Univerzum je vrlo precizan mehanizam, sa jasno utvrđenim fizičkim pravilima o kretanju planeta, koje se može predvideti bez problema za ma koji period pred nama. Na primer, danas je moguće izračunati položaje planeta za bilo koji datum, jednako za tekuću 2014. godinu kao i za datume 2050. godine ili čak 3050. godine i dalje. To daje mogućnost predviđanja dešavanja i usklađivanja istih sa povoljnim ili nepovoljnim položajem planeta.
Kao što su poznati položaju planeta i njihovi aspekti u svakom trenutku vremena, tako su poznati i planetarni ciklusi na svim nivoima.
Ovi ciklusi kroz svoje trajanje simbolizuju konkretne događaje, i njihov rok trajanja kao i ishod. Osim trajanja planete imaju posebne sektore znakova, posebne stepene i mesta gde je njihova postavka značajnija od drugih planeta ili od njihove pozicije u drugim delovima zodijaka.
Na ovaj način se dolazi do proračuna koji su periodi manje ili više povoljni i koje su mogućnosti, i na kakav način da se reaguje unutar nekog perioda.
Na isti način koji određuje vreme, odnosno protok vremena, konkretno cikluse koji su svima poznati, kao što su prolećee, leto, jesen i zima, funkcionišu i planetarni sciklusi.
Godišnja doba se neophodna podpostavka svake ličnosti jer Sunce u nekom od znakova Zodijaka koji pokriva taj deo godine, u natalnu kartu unosi neophodnu komponentu proračuna horoskopskog temperamenta. Na primer Sunce u znaku Ovna koje bi trebalo postavkom u vatrenom znaku da bude kolerični element, u stvari simbolizmom proleća u kartu unosi sangviniju.
Osim ovako iskazanih osnovnih osobina, planete i naravno luminari-svetla; Sunce i Mesec, imaju i svopje cikluse iskazane što kroz kretanje, što kroz Fidarije, odnosno periode u kojima se smenjuju vladarstva. Unutar toga ide i podela na dnevne i noćne sate kojima planete vladaju, ali koji nisu iskazani kroz našu svakodnevnu formu gde je 24 časovna podela na jednake sate u trajanju od 60 minuta nego na podelu dana na dnevni i noćni, gde je svaki deo obdanice ili noći podeljen na po sedam časova u skladu sa astroločkih sedam tela.
Život je podeljen na periode vladavine planeta tako da periodom prve četiri godine vlada Mesec, potom do šesneste vlada Merkur, zatim od 22. do 42. je period Sunca, potom do 56, Marsa, zatim do 69 Jupitera i potom do kraja života Saturna.
Na isti način planete imaju i svoje cikluse zasnovane na kretanju; Mesecu treba 2,5 dana da prođe znak, a u proseku 28 dana da prođe ceo Zodijak. Na ovome se temelji Lunarni horoskop i takva godina ima 13 lunarnih meseci. Neposredna je veza sa ženskim principom iskazana kroz primarno Mesečevo vladarstvo ženama, pa do bioloških i fizioloških procesa kod žena.
Suncu je potrebno 365 dana, odnosno godina da prođe Zodijak, dok mu je za prolazak znaka potrebno otprilike 30 dana. Tu je iskazan princip na kome se temelji kalendar.
Potom slede ostale planete sa periodima oko godinu dana koje imaju Mekur, Venera i Mars, kao i dvanestogodišnji Jupiterov ciklus prolaska kroz ceo Zodijak, što uzrokuje njegov ostanak u svakom znaku oko godinu dana, i Saturnov ciklus od 29 godina, a borvak u svakom znaku je otprilike 2,5 godina.
Momenat kada se planeta vraća na svoju natalnu poziciju naziva se revolucija, ili povratak, a najčešće pominjan je Solarni povratak, odnosno povratak Sunca na poziciju trenutka rođenja i nastanak jednog novog godišnjeg horoskopa koji traje do sledećeg rođendana i simbolizuje dešavanja unutar te godine.
Na primeru povratka planeta, karta Jupiterovog povratka simbolizuje dešavanja u narednih dvanest godina, a karta Saturnovog povratka čak 29 godina.
Karte Merkurovog, Venerinog i Marsovog povratka bave se temama koje su trajanja do godinu- godinu ipo.
Prolazak planeta kroz znak je takođe bitna, tako da se uzima u obzir vreme ulaska planete u znak, boravak u znaku i simbolika se tumači na osnovu kretanja i aspekata koje planeta čini.
Na taj način predvišaju se događanja vezana za simboliku koju ima taj znak i koju modelira planeeta svojom simbolikom.
U ovim proračunima se posebno ističu karte godišnjih doba kao osnovne astrološke karte u kojima se posebno ističe karta proleća koja je ujedno i karta astrološke nove godine.
Koristeći navedene „alate“ daju se predviđanja šta i kako će se dešavati što na nivolu ličnog horoskopa, što na nivou globalnih dešavanja kao što su prirodne katastrrofe, ratovi, krize i sve ostalo, i naravno spajanjem te dve simbolike se dobija slika vezana za pojedinca i njemu posebno pogodne vremenske periode i lokacije i naravno one posebno nepovoljne, kako bi se na najbolji način ispunila astrološka simbolika.
Konkretan primer dešavanja za ovakav pristup je primer kolektivnih stradanja, gde se ljudi sa raznim horoskopima nađu u istom avionu, brodu, ili gde drugo i zajedno dožive, a velika većina i ne preživi katastrofu. Prvi pristup ovde je videti da li u natalu postoje predispozicije za tako nešto, dok je drugi pristup upozoriti vlasnika natala gde i u kojim uslovima, ali i u kojim vremenskim intervalima i perioda može da dođe do ispoljavanja takve simbolike.
Na primer savetovati da se izbegne put vodom u karti gde opasnost ukazuje simbolika vode ili izbeći put avionom u onim kartama gde je opasnost izražena vazdušnom simbolikom.
Jednako kao kod kolektivnih problema, tako se i za individualna dešavanja može do neke mere uticati prostim odabirom trenutka kkada nešto raditi.
Ovde se stvari protežu od saveta vezanih za opasna životna zbivanja, do stvari vezanih za posao, ili neke svakodnevne naizgled obične događaje. Prost primer ovoga je ne preduzimati akcije kada je Mesec u takozvanom praznom hodu, odnosno pri izlasku iz znaka, jer tada ne simbolizuje nikakav kvalitet učinka.
Retrogradnost kao planetarni kvar
Kretanje planeta podrazumeva i usklađivanje sa kretanjem Zemlje, pa tako sve planete mogu ići i retrogradno, odnosno gledajući sa Zemlje unazad. Da sad ne ulazim kako i zašto sve to funkcioniše, sa ove tačke gledišta bitna je učestalost ovog kretanja i simbolika.
Retrogradnost simbolički predstavlja sve stvari koje neće biti završene, ili neće biti završene na ispravana način ili će jednostavno doći do problema na svim nivoima dešavanja. Prost primer jesu planovi, dogovori i ugovori zaključeni tokom perioda kada je Merkur u retrogradnom kretanju. Uvek se dogovori izjalove, ugovori ospore, i planovi nenadano izjalove. To praktično znači da se tri puta godišnje dešavaju ciklusi retrogradnog Merkura, te da oko 120 dana godišnje sve što se dogovori ne može se ispuniti.
Primer koji najčešće navodim, a koji najbolje ilustruje kako prolaze dogovori i ugovori potpisani tokom Merkurove retrogradnosti je koalicioni dogovor iz leta 2012. godine i vlada formirana tada za koju sam odmah rekao da joj je kratak rok i koja uprkos rekonstrukciji nije mogla da se održi.
Nalik navedenom i druge planete, spram svoje simbolike, tokom retrogradnosti ukazuju na suprotne stvari od izvornog značenja. Na taj način Venera koja predstavlja partnerstvo i harmoniju odnosa, dok tokom retrogradnosti dovodi do raspada veze ili vraća u život neke prethodne a neuspešne ljubavi koje poput zombija iskrsavaju najčudnijim spletom okolnosti i potom poput duhova isčezavaju kada prođe ciklus retrogradnosti.
Mars je već priča za sebe i kao prva superiorna i nelična planeta pre govori o globalnim dešavanjima pa je za njega najlakši, ali ne tako lep primer, bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije, tokom proleća 1999. koje je trajalo svega par dana kraće od ciklusa retrogradnosti Marsa.
Jupiter i Saturn kao hronokratori, planete koje „upravljaju“ vremenom, posebna su priča i kada se prate njihovi ciklusi najveću pažnju treba obratiti na dešvanja koja traju tokom njihovog boravka u znacima, kako je već rečeno u tekstu, za Jupitera jedna godina a za Saturna dve i po godine.
Kombinacijom procene ciklusa natalnih planeta i trenutnih pozicija planeta može se definisati u kom pravcu je najbolje povući predstojeće poteze, kada i u kojim uslovima donositi odluke, dogovarati i ugovarati i sprovoditi dogovoreno.
Još malo o vremenu
Astrologija se u osnovi bavi vremenom, ali na metafizički način, kojem je fizičko ispoljavanje samo jedna od odrednica. Vrlo bitnu podelu u astrologiji čini podela na dan i noć, tačnije na to koje od svetala „upravlja“ situacijom. Svetlo vremena u dnevnim horoskopima je Sunce, dok je svetlo vremena u noćnim kartama Mesec. Ova podela je uastrologiji poznata kao podela na dnevnu i noćnu sektu, a samim tim se vrednuju planete po tome da li se nalaze u sekti kojoj pripadaju.
Sledeća podela je na dane kojima vladaju planete, tako da sedmica počinje od Nedelje, kojom vlada Sunce, zatim Ponedeljkom vlada Mesec, Utorkom Mars, Sredom Merkur, Četvrtkom Jupiter, Petkom Venera, i Subotom Saturn.
Jedno od osnovnih pravila astrologije je da se ništa ne počinje subotom jer je Saturnov dan, i u primarnoj simbolici je najava štete i neuspeha, ma kakv bio natalni horoskop.
Sledujuća podela vremena je na planetarne sate, odnosno na nastavak podele sa dana kojima upravljaju planete na sate. Tako na primer prvim satom dana u Nedelju i vlada Sunce. Jednako ovome prvim dnevnim satom ponedeljka vlada Mesec, utorka Mars, srede Merkur, četvrtka Jupiter, petka Venera, i subote Saturn. Nakon planete koja upravlja prvim satom, smenjuju se ostale planete u jednakim intervalima. Svaki planetarni dan počinje u svitanje a završava se u svitanje narednog dana. Na primer, svitanje u četvrtak je početak dana Jupitera. Pre svitanja u petak i dalje je dan Jupitera.
Napominjem da planetarni sati nisu u trajanju od 60 minuta, već se na primer dnevni deo, od svitanja do sumraka deli na dvanest jednakih perioda koji su u stvari planetarni sati. U astrologiji dan ne počinje u ponoć već počinje svitanjem, odnosno izlaskom Sunčevog svetla na istočni horizont mesta gde se mere planetarni sati. Svaka podela u kojo se navodi da sati traju 60 minuta i da prvi sat nekog dana počinje u ponoć ili 00:00 formatu je potpuno pogrešna.
Konkretno za 15. maj 2014. godine tabela sati izgleda ovako:
Dnevni sati
Noćni sati
Planeta
Vreme
Planeta
Vreme
Jupiter
05:14
Mesec
19:59
Mars
06:27
Saturn
20:45
Sunce
07:41
Jupiter
21:31
Venera
08:55
Mars
22:17
Merkur
10:09
Sunce
23:03
Mesec
11:22
Venera
23:49
Saturn
12:36
Merkur
00:36
Jupiter
13:50
Mesec
01:22
Mars
15:04
Saturn
02:08
Sunce
16:17
Jupiter
02:54
Venera
17:31
Mars
03:40
Merkur
18:46
Sunce
04:26
Dok sledeći planetarni dan, 16. 05. 2014. petak, počinje Venerinim satom koja je ujedno vladar dana, u 5:13 časova.
Vladar sata, odnosno planeta koja vlada satom rođenja se tretira kao jedna od najbitnijih pokazatelja u natalnoj karti, i može imati istu simboliku kao vladar ascedenta. To znači da osoba rođena na primer kao Ovan sa ascedentom u Ovnu, kod nas popularnije znano kao dupli Ovan, čiji je vladar Mars, ako se rodi u satu Merkura i pored dominacije Marsa, imaće upliv i Merkura kao jednako važne planete.
Vremenom se na jedan suptilan način može upravljati, tačnije može se njime služiti kao putokazom u svim važnim životnim temama. Na jednostavan način, nepovoljni periodi za pojedine delatnosti se preskoče, dok se u vreme povoljnih perioda forsira sve što odgovara njihovoj simbolici. Sudbina se možda ne da promeniti, ali se bar u nekim delovima života može preduprediti problematika, skratiti rokovi za neka dešavanja ili na neki drugi način iskoristiti vreme sa što manje zastoja, problema i gubljenja vremena. Planete upućuju i daju vremenske okvire za dešavanja, a na čoveku je da nauči kada i kako to može iskoristiti.
Autor: Mihailo Čukić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *