PronalasciTehnologijaVesti

Putevi od plastike

Na svetu postoji 40 miliona kilometara puteva za čiju gradnju je, do sada, utrošeno stotine milona buradi nafte, odnosno bitumena, koji se od nje pravi. Škotski inženjer Tobi Makartni je, pošavši od toga kako u isto vreme popraviti oštećene puteve i smanjiti ogromnu količinu plastičnog otpada, došao do potencijalno spasonosnog rešanja za oba problema.

Stvorio je asfaltnu masu kojoj je dodata otpadna plastika i time uspeo da stvori jaču, trajniju i otporniju asfaltnu masu.
Makartni je na ovu ideju došao kada je u Indiji video da lokalno stanovništvo otpadnom plastikom puni udarne rupe na putevima, koju potom pale kako bi se istopila i popunila rupu.
To ga je inspirisalo da razvije industrijsku metodu proizvodnje asfalta pomoću otpadne plastike. Njena suština je u dodavanju mešavine plastičnih granula u asfaltnu masu. Granule zamenjuju određeni procenat bitumena, koji povezuje sve ostale satojke, kao što su rizla, pesak i drugi.
Svoj izum prvo je probao asfaltirajući put do svoje kuće, a dve opštine u Engleskoj već su počele da grade puteve koristeći njegov izum.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *