Некатегоризовано

Prirodno lečenje psorijaze

Lečenje psorijaze ishranom, lekovitim biljkama ili homeopatijom je veoma teško, a može se postići samo uz jaku volju i istrajnost.

Psorijaza je najčešći uzrok odlaska dermatologu zimi. Ovu hroničnu bolest karakterišu crvene ljuspice na koži, suva koža i svrab. Najproblematičnija je zimi pošto nema dovoljno sunca i ultraljubičastog zračenja koji pozitivno deluju na simptome psorijaze

Šta uzrokuje psorijazu?

Do psorijaze može da dođe u bilo kom životnom dobu, a najčešće između 16. i 30. godine života ili između 50. i 60. godine života. Ova bolest je relativno česta, ali nije ozbiljna već više predstavlja neprijatan estetski problem. Postoje brojne biljke koje mogu da izleče psorijazu ili makar da olakšaju njene neprijatne simptome. Smatra se da svaka deseta osoba nosi gen za ovu bolest, ali ne mora obavezno i da oboli od nje.

Tačan uzrok nastanka psorijaze još uvek nije poznat, ali se smatra da je jedan od najčešćih faktora hronični stres. Genetika je takođe jedan od faktora, a postoji veza između hormonalnih promena i razvoja psorijaze. Psorijaza može postati jača za vreme puberteta i menopauze, a gotovo uvek postane jača za vreme trudnoće. Neki lekovi i hemikalije takođe mogu izazvati ovu bolest, a među faktorima rizika su i gojaznost i česte infekcije grla.

Koji su simptomi psorijaze?

Psorijaza se lako prepoznaje, a karakterišu je crvene fleke u ograničenoj oblasti, prekrivene srebrnastim ljuspicama. Najčešće pogođene oblasti su koža glave, donji deo leđa, laktovi, kolena, nokti i zglobovi. Promene na koži mogu nastati i nestati zuvek, a mogu i zauvek ostati. Postoje i ozbiljniji oblici u kojima je skoro čitava koža crvena i prekrivena ljuspicama, a takva stanja zahtevaju momentalnu hospitalizaciju jer postoji opasnost od dehidratacije organizma, enteropatije, anemije i hipoproteinemije.

U 80% slučajeva, razlog za nastanak bolesti je stres, a psorijaza se često pojavljuje nakon stresnih događaja poput gubitka posla ili voljene osobe. Zapravo, pravi razlog za pojavu bolesti je iznenadan pad imuniteta, do čega velika količina stresa neizbežno dovodi. Stoga je za lečenje psorijaze najvažnije ojačati imuni sistem.

Ishrana

Detoksikacija organizma ima jako važnu ulogu kod svih kožnih bolesti. Praksa je pokazala da se simptomi psorijaze povuku nakon detoksikacije. Proces detoksikacije može potrajati nekoliko nedelja, a najvažnije je izvršiti je krajem jeseni, za vreme zime i početkom proleća. Za vreme detoksikacije bi trebalo da se koristi prirodna hrana u sirovom obliku, koja nije termički obrađena.

Važno je izbegavati meso i mesne proizvode, konzervisanu hranu, industrijske začine, slatkiše, majonez, kečap, veštačke soseve, bilo šta što sadrži konzervanse, veštačke boje i arome, nezdrave sokove, alkohol, cigarete, paštete i drugu prerađenu hranu. Prženu hranu takođe ne treba konzumirati. Ishrana pri detoksikaciji treba da uključuje sveže voće i povrće, prirodne sokove, žitarice, orašaste plodove, semenke, hladno presovano ulje, mahunarke i ponekad tofu, ali i velike količine vode. Glina je takođe dobra za detoksikaciju organizma.

Lečenje psorijaze lekovitim biljem

Isprobajte sledeće recepte za lečenje psorijaze.

Čaj od korena čička

Čaj od korena čička je jedan od najefikasnijih čajeva za detoksikaciju organizma koji se tradicionalno koristi za lečenje zapaljenskih stanja kože.

Pripremite ga tako što ćete kuvati jednu kašiku korena u 3,5 dl vode oko 10 minuta, a zatim dobro procediti. Pijte tri puta dnevno i gledajte da čaj uvek bude sveže napravljen.

Ulje od jagorčevinePrimrose_pin

Ulje od jagorčevine je značajno za lečenje mnogih bolesti zbog svog bogatog sadržaja esencijalnih masnih kiselina. Gama-linolenska kiselina iz ovog ulja potpomaže pravilno funkcionisanje kože. Može se koristiti i spolja za mazanje.

 

Ulje od kima

Ulje od kima je odlično za lečenje raznih kožnih bolesti. Ovo ulje jača imuni sistem i sprečava autoimunu aktivnost, a gama-linolenska kiselina je odličan regulator zapaljenskih procesa. Preporučuje se 25 kapi tri puta dnevno odmah nakon obroka.

Nadamo se da će vam ovi recepti biti od koristi u lečenju psorijaze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *