TehnologijaVesti

Zbogom dizelaši!

Evropski parlament usvojio je strože propise koji imaju za cilj da spreče ponavljanje Folksvagenovog skandala sa manipulacijama emisijama štetnih gasova. Za Nacrt zakona, koji će pojačati kontrolu Brisela i omogućiti izricanje kazne automobilskim proizvođačima u iznosu do 30.000 evra po vozilu, glasalo je 585 poslanika, dok je njih 77 bilo protiv, prenosi agencija Rojters.

„Nove mere će na kraju ukloniti dizel automobile sa puteva. Dizel vozila neće nestati iznenada, ali, posle ovogodišnjeg rada, prilično sam uverena da će nestati mnogo brže nego što možemo zamisliti“, izjavila je evropska komesarka za industriju Elžbieta Bjenkovska.
Prema novom zakonu, automobilske kompanije više neće direktno vršiti uplate agenciji za testiranje, a članice EU će morati da finansiraju centre za testiranje izduvnih gasova.
Zvanični Brisel će, takođe, dobiti ovlašćenje da sprovede kontrole vozila i da odredi kaznu u slučaju prekršaja.
Ovaj zakon, međutim, tek treba da bude finalizovan u pregovorima evropskih parlamentaraca, EK i zemalja članica.
Kao odgovor na skandal sa VW-om iz septembra 2015. godine, koji je u svojih 11 miliona automobila širom sveta instalirao softver za manipulacije emisijama štetnih gasova, Evropska komisija je predložila izmenu propisa u vezi načina na koji se licenciraju i testiraju vozila u EU.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *