PronalasciTehnologijaVesti

“Planetarni motor” iz Beča

Električni motor je dokazan koncept, ali to ne znači da na tom polju nisu moguća revolucionarna poboljšanja. Iako su motor i menjač dve odvojene funkcionalne jedinice, Tehnički fakultet u Beču razvio je novi koncept i spojio njihove dve funkcije u jednu celinu.

Umesto jednog u upotrebi su četiri mehanički spojena rotora. Na taj način nastaje tzv. „planetarni motor“ koji se odlikuje visokom gustinom snage, energetskom efikasnošću, jednostavnošću i sigurnošću. Ovaj jedinstveni motor biće predstavljen na ovogodišnjem sajmu industrije i tehnike u Hanoveru.
Spajanjem više električnih motora u jednu celinu, određeni statični delovi motora postaju višak. Celokupna struktura motora postaje jednostavnija, a rezultat su ušteda prostora i smanjenje gubitaka. Još jedna prednost „planetarnog motora“ jeste da se pozicija rotora ne meri senzorima koji su podložni greškama, već preko strujnog kabla.
„Planetarni motor“ može imati široku primenu u industriji, tehnologiji dizanja i proizvodnoj tehnologiji. Može se koristiti za električna vozila i alatne mašine, kao i u visoko rizičnim oblastima primene.

IZVOR: COMMPRESS

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *