GeopolitikaTajna istorijaZavere

Olovne godine

Olovne godine u svom najširem smislu označavaju političke trendove 1970-ih i 1980-ih u mnogim zemljama zapadne Evrope, Latinske Amerike i drugde koje je karakterisala radikalizacija levice i desnice, odnosno sve učestalije korišćenje nasilja u političke svrhe, bilo kroz dotada nezampćen porast terorizma, bilo kroz pojačanu državnu represiju.
Izraz Olovne godine (ital. Anni di piombo) najveću je popularnost stekao u Italiji, gde je opisivao terorističku kampanju Crvenih brigada i njene posledice. Inspiraciju za taj naziv dao je zapadnonemački igrani film Die bleirne Zeit iz 1981. godine, čiji naslov doslovno znači Olovna vremena i koji opisuje aktivnosti srodne organizacije Frakcija Crvene armije.
U isto vreme je sprovedena Operacija Gladio (ital. Operazione Gladio) je naziv za plan subverzivnih aktivnosti koju je italijanska vlada u doba Hladnog rata pod pokroviteljstvom NATO-pakta pripremila za slučaj eventualne invazije i/li okupacije zemlje od strane SSSR-a i drugih zemalja , odnosno tajne tzv. stay-behind paravojne formacije koje su trebale izvoditi gerilske aktivnosti i služiti kao pokret otpora protiv sovjetskog okupatora i njegovih domaćih pristalica. Projekt je dobio ime po latinskoj riječi gladius koja je u drevnom Rimu označavala kratki mač, koji je, usprkos malih dimenzija, predstavljao izuzetno efikasno oružje rimske vojske. Italijanska i svjetska javnost je za postojanje plana doznala tek na samom kraju Hladnog rata, kada je u jesen 1990. njegovo postojanje priznao tadašnji premijer Giulio Andreotti. Prije toga je postojanje takve organizacije bilo predmetom špekulacija, obično vezanih uz njene zloupotrebe u dnevnopolitičke svrhe, odnosno kontroverznu ulogu u tzv. olovnim godinama, kada su se njenim pripadnicima pripisivale terorističke akcije u svrhu fizičke eliminacije ili diskreditacije ljevičarskih pojedinaca i organizacija (kroz operacije pod lažnom zastavom). Operacija Gladio se kasnije počela koristiti u širem kontekstu, odnosno za označavanje sličnih stay-behind organizacija u drugim zemljama NATO-pakta.


Nakon toga je krenuo niz Fals flag operacija kako bi se postavila totalna kontrola nad populacijom. Uz planirane operacije redovno dešavanje je da poput plimskog talasa svaka od njih podigne psihopate i potencijalne ubice i povede ih u akcije.
Tokom kraja 20. veka i početkom ovog veka, na temelju Operacije gladio i Olovnih godina razvile su se shibridne operacije terora nad populacijom, te ubijanje dece kao poseban vid disciplinovanja i obeshrabrivanja građana.

izvor
https://sh.wikipedia.org/wiki/Operacija_Gladio
https://sh.wikipedia.org/wiki/Olovne_godine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *