DuhZdrav životZdravlje

Mir duhovnog spokoja

Najvažniji princip zdravog života je zdrava duhovnost. Čovek koji nema mir može da oboli od svake bolesti, bez obzira koliko se zdravo hranio i pravilno izvršavao druge zdravstvene obaveze.

U zemljama Bliskog Istoka, gde su nastale sve monoteističke religije (judaizam, hrišćanstvo i islam), ljudi se pozdravljaju rečima: „Mir tebi!” (hebrejski „Šalom”, arapski „Selam”). Ukoliko nekom žele da postave najčešće postavljano pitanje: „Kako si?“ oni pitaju: „Kakav je tvoj mir?”

Zato je dostizanje mira primarni cilj kojem bi čovek trebao da teži u životu. Da bi dostigao mir, čovek treba da ima pravilne ciljeve u životu.

Čovekov glavni cilj u životu trebao bi da bude da stvara iskrene prijatelje, da bude okružen njima, i da zajedno sa njima učestvuje u stvaranju novih prijatelja.

Najviši domet duhovnosti i mira dostiže se kada se čovek osposobi da stvara porodicu, da pravilno izabere bračnog druga koji je zainteresovan za ostvarenje istog cilja, i kada čovek zna zašto živi – za svoje bližnje, decu, porodicu i otadžbinu.

Još je bolje ako čovek uspe da se organizuje da živi sa porodicom u prirodnom ambijentu i da vodi svoj privatan posao u kojem neće mnogo zavisiti od dešavanja na tržištu (ekonomske krize i dr).

Kao što smo napomenuli, da bi ostvario duhovno bogatstvo čovek treba kvalitetno duhovno da se hrani da knjige koje čita, muziku koju sluša, filmove koje gleda i ljude sa kojima se druži pažljivo bira u cilju jačanja svoje duhovnosti, duhovnog zdravlja i sticanja mira.

Pre nego što ispitamo razlike između religije i duhovnosti, treba da definišemo ova dva termina. Religiju možemo definisati kao “veru u Boga ili bogove koji zahtevaju obožavanje, a to se obično izražava ponašanjem i ritualima” ili “određeni sistem verovanja, klanjanja itd. koji uglavnom uključuje etički kod”. Duhovnost možemo definisati kao “osobinu ili činjeničnu duhovnost, nefizičko stanje” ili “dominantan duhovni karakter koji se izražava načinom mišljenja, životnim stilom itd; duhovna sklonost ili nota”. Ukratko, religija je skup pravila i rituala koji približavaju osobu Bogu, a duhovnost je usredsređenost na duhovne stvari i duhovni svet umesto na fizičke tj. zemaljske stvari.

Religiska veza ili ne manje je bitno u odnosu na unutrašnji mir i spremnost za duhovni razvoj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *