Nije verovatan rat SAD i S.Koreje

Nije verovatno da će SAD voditi nuklearni rat sa Severnom Korejom uprkos nedavnoj eskalaciji tenzija između američkog predsednika Donalda Trampa i režima Kim Džong un-a, izjavio je bivši direktor Centralno obaveštajne agencije (CIA) general Dejvid Petraeus.

„Zabrinut sam, ali pitanje je koliko. Mislim da rat nije verovatan“, rekao je Petraeus u intervjuu za ABC njus.

Prema njegovim rečima, oštrija retorika američkog predsednika prema Severnoj Koreji, trebalo bi da se smatra „komunikacijskom strategijom“, čiji je cilj da se pritisne Kina da pomogne u zaustavljanju nuklearnog programa Kim Džong un-a.

„Sve to je komuniokacijska strategija kojom se pokušava da Kina shvati da je ova administracija u drugačijoj situaciji nego ijedna druga prethodna administracija“, rekao je Petraeus.

Prema njegovim rečima, diplomatija državnog sekretara Reksa Tilersona fokusirana je na kineski uticaj na severnokorejski režim.

Iako je Petraeus istakao važnost rada sa Kinom u sprečavanju vojnog sukoba sa Severnom Korejom, on kaže da su američke službe spremne da se sukobe sa severnokorejskim snagama.

„Ukoliko postoji vrsta vojnog angažmana, bićemo spremni najbolje što možemo. Ali nepotrebno je reći da će svaki mogući scenario biti ružan“, rekao je on.

Istovremeno, on je komentarisao i uspeh američkih snaga u proterivanju takozvane Islamske države iz Rake u Siriji i naveo da će takvi vojni gubici umanjiti sposobnost terorističke grupe da regrutuje nove borce.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *