Lekovito biljeZdrav životZdrava hrana

Manje poznate lekovite gljive-Puza

Puza ili medenjača (Armillaria mellea) je vrsta pečurke. Spada u lignikolne gljive bele truleži. Parazitira na raznim stablima listopadnog drveća, a zatim na panjevima nastavlja životnu strategiju kao saprob.

Raste u „buketima“ pri dnu trulog drveća u vlažnim letnjim mesecima i u jesen (od jula do oktobra).  Česta je u hrastovim šumama.Prijatnog je ukusa, pomalo gorka, tako da može da se jede, ali treba biti oprezan jer puze imaju više podvrsta. Treba je kuvati do 15 minuta, potom odliti vodu i dobro isprati. Konzerviše se u ulju ili sirćetu, a može i da se suši, mada to treba uraditi temeljno kako je ne bi napali insekti. Ova gljiva ima i antibakterijsko dejstvo protiv vrsta Staphyloccocus aureus, Bacillus cereus i B. subtilis. Naime, eksperimenti su pokazali da je veoma aktivna protiv gram-pozitivnih bakterija, odnosno armilarična kiselina koju sadrži. Takođe sadrži i polipeptid dekstran koji deluje protiv tumora. Eksperimenti na životinjama su pokazali još neke efekte ove vrste; povećava dotok kiseonika u mozak, ne menjajući krvni pritisak, deluje kao sedativ protiv grčeva, a polisaharidi izolovani iz nje mogu da zaštite od posledica jonizujućeg zračenja. Koristi se u kineskoj tradicionalnoj medicini protiv mnogih tegoba, a od njenog micelijuma se prave tablete koje deluju na nervni sistem i umiruju bolove. Koristi se i za suzbijanje oftalmije i kokošjeg slepila, verovatno zbog vitamina A koji sadrži u znatnoj količini. Uslovno jestiva vrsta. Ako se dobro pripremi, mnogi je smatraju kao dobru jestivu. Dakako, njena identifikacija nije tako jednostavna kako se nekad mislilo, s obzirom na velike sličnosti u rodu puza (no nema podataka o tome da je bilo koja od puza otrovna). Važnije je znati da su puze jedna od vrsta gljiva koje kod nekih ljudi mogu izazvati povraćanje jer je teže svarljiva. Ako puze jedete prvi put, bolje je pojesti par šeširića kako biste saznali da li spadate u tu grupu ljudi. Pre upotrebe treba ih prokuvati barem desetak minuta a zatim su spremne za upotrebu. Koriste se samo klobuci mladih gljiva. Vodu u kojoj ste kuvali puze prospite.
Drščica nije za upotrebu. Gljiva se može koristiti na sve načine, čak i sušena. Najprijatnija je ukiseljena, mada je tada sluzava što mnogi ne vole. Ta želatinozna masa može se pre upotrebe donekle oprati u hladnoj vodi.Medenjača sadrži visok procenat aminokiselina, belančevina i vitamina PP, pa u odnosu na druge gljive, po tim osobinama, zauzima prvo mesto. Takođe sadrži i korisne mikroelemente kao što su cink i bakar.Slična joj je četinarska puza, Armillaria obscura koja ima nečto tamniju boju klobuka i nešto manje klobuke, slabiji prsten i nešto veće spore i raste na zimzelenom drveću. Od ostalih puza se razlikuje po šiljastom stručku i osobini da iz jednog mesta raste po desetak primeraka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *