PanoramaVestiZavere

Fitnes aplikacija otkrila gde su američke tajne baze

Zbog bezbednosnih propusta među osobljem, putem fitnes aplikacije „Strava“ mapirana su kretanja američkih vojnika u bazama u Siriji i Avganistanu, između ostalog.

„Strava“ koristi mobilni GPS i na taj način prati korisnike, koji se odluče da tu opciju koriste. Na osnovu prikupljenih podataka, kao i podataka iz fitnes narukvica kao što su „Fitbit“ i „Džoboun“, stvara se „toplotna mapa“ aktivnosti korisnika, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

„Strava“ trenutno ima oko 27 miliona korisnika širom sveta, a „toplotna mapa“ koja je objavljena u novembru, pokazuje kretanja korisnika u periodu od 2015. do kraja 2017. godine, ne u realnom vremenu.

Bezbednosni propust prvi je uočio 20-godišnji Australijski student, Nejtan Ruser, koji je svoje nalaze objavio na Tviteru.

„Pogledao sam na mapu i pomislio “ovo ne bi trebalo da bude ovde – ovo nije dobro“. Smatrao sam da je najbolje objaviti slabosti kako bi mogle da se isprave. Verujem da bi neko ovo primetio, ja sam slučajno povezao činjenice“, rekao je Ruser za BBC.

Na mapi su se pojavile trase oko baza SAD u Siriji, Jemenu, Nigeru, Avganistanu i drugim zemljama.

Nisu pogođene samo američke baze, na mapi se mogu videti i patrolne rute vojnika na obodu baze u Hmejmimu u Siriji.

Primećena je i baza Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Britanije na Folklandskim ostrvima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *