IstorijaVesti

Kenedi smestio Hitlera u legendu

Džon F. Kenedi, nekadašnji predsednik SAD, opisao je Hitlera kao osobu koja je sačinjena od onih stvari koje su potrebne da bi se izrodila legenda. Ovo je napisano u njegovom tajnom dnevniku, koji je vodio tokom posete Nemačkoj 1945. godine, a čiji su delovi sada otkriveni u magazinu „Pipl“.

Sa svojih 28 godina, Kenedi je radio kao ratni reporter za list „Herst“ kad je otputovao u tzv. Orlovo gnezdo, tačnije Berhof, Hitlerovu rezidenciju.

– Lako može da se razume kako se Hitler uzdigao iz mržnje koja ga je okruživala do najuticajnije figure koja je ikad živela. Imao je neograničenu ambiciju za svoju državu, a bio je i misteriozna osoba, zbog načina na koji je živeo i kako je preminuo, a to će živeti i rasti i posle njega – napisnao je mladi

Kontroverzni delovi dnevnika sada su izloženi javnosti, nakon što je Dajdre Henderson, vlasnica originalnog rukopisa, odlučila da ih stavi na aukciju u Bostonu.

Hendersonova je inače bila asistentkinja Kenediju dok je on bio senator u Masačusetsu. Dnevnik je dobila na poklon godinama kasije, jer je Kenedi želeo da ona sazna kako je njen bivši šef razmišljao o dešavanjima u svetu i međunarodnim odnosima, piše Daily Mail.

Hendersonova je govorila u aukcijskoj kući braneći Kenedija, naglašavajući da on nije podržavao strašne nacističke zločine koje je Hitler naredio.

– Kada je rekao za njega da ima ono od čega nastaju legende, nije mislio na zlo koje ga je okruživalo, već na večite misterije o njemu i njegovom životu. Nigde u dnevniku ne postoje reči koje na bilo koji način podržavaju nacističku ideologiju i holokaust i sve što se tada dešavalo. Rekavši da ima ono što je potrebno za legendu, Kenedi je bio u pravu. Hitler i jeste legenda, samo ne ona dobra, naravno – zaključila je Hendersonova.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *