Dokazano: Dobio tumor od mobilnog telefona

Prema odluci Suda u italijanskom gradu Ivrea, preterana upotreba mobilnog telefona na radnom mestu dovela je do razvoja benignog moždanog tumora kod jednog muškarca.

Presuda je doneta 11. aprila, ali je tek u četvrtak javno saopštena, a ostavljena je mogućnost podnošenja žalbe, prenosi Biznis insajder.
Pedesetsedmogodišnji Roberto Romeo izjavio je da je zbog svojih radnih dužnosti bio primoran da koristi mobilni telefon tri do četiri sata dnevno u periodu od 15 godina.
„Kad god je trebalo da razgovaram sa kolegama kako bih organizovao posao, morao sam da koristim mobilni telefon. I to svuda – na poslu, od kuće, u kolima… Vremenom sam počeo da stičem utisak da mi je desno uvo začepljeno, a 2010. godine je ustanovljeno da se tu nalazi tumor. Srećom, nije maligni, ali više ništa ne mogu da čujem, jer mi je izvađen akustični nerv“, objasnio je Romeo.
Lekari procenjuju da je izgubio 23 odsto telesnih funkcija, zbog čega će od nacionalnog osiguravajućeg društva (INAIL) do kraja života primati novčanu nadoknadu od 500 evra.
„Prvi put u svetu jedan sud je priznao kauzalnu vezu između neprimerene upotrebe mobilnog telefona i moždanog tumora“, izjavili su Romeovi advokati Stefano Bertone i Renato Ambrozio.
Romeo navodi da nije imao nameru da demonizuje upotrebu mobilnih telefona, već da „veruje da bi ljudi trebalo da budu pažljiviji kada je reč o njihovoj upotrebi“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *