AstrologijaNatalna astrologijaRazno

Čovek nije znak

Nije ni podznak kako se nepravilno zove ascendent, odnosno znak koji se u momentu rođenja uzdiže na istoku i koji počinje stepenom horoskopske tačke. Takođe, čovek nije ni planeta koja vlada znakom u kome mu se našlo Sunce u momentu rođenja a koji je time neopravdano stekao kao zbir prostih pripadnosti. Zodijak je životinjski krug, zamišljen kao osnova onoga što danas nepravilno zovemo horoskop, a što je natalna karta, podeljen na 12 delova po 30 stepeni, gde su delovi nazvani adekvatno zodijačkim sazvežđima. Bito je znati da Zodijak fizički ne postoji jer se astrologije nalazi u domenu metafizike a ne fizike. Iz tog razloga on odstupa od prostog vidljivog univerzuma bio da je tropski bilo da je sideralni. Sideralni Zodijak zastupaju indiski astrolozi pod parolom da je tako ispravno i da je u skladu sa sazvežđima, što je u osnovi nebitno jer previđaju da je Zodijak deo sveta ideja a ne materjalne kreacije.
Stereotipi su nešto što nažalost upravlja svetom u kome brojčano dominiraju mediokriteti, naravno tretirani kao masovno tržište. Uz streotipe ide obaveza želja za pripadnošću nečem većem od samog čoveka. Ta potreba ide od nacije, politike, navijanja za lokalni futbalski klub, pa do pripadnsti znaku Zodijaka.
Novinski, i sve više internet naslovi, o posebnim osobinama ovog ili onog znaka, koji uključuju raznovrsne opise, samo su nastavak jedne besmislene ali nimalo bezazlene knjige poznate kao Sunčevi znaci, Linde Gudman, nadriastrologa i tiražnog publiciste, što je bio i jedni cilj pomenutog astrološkog (ne)dela.

Primer zloupotrebe astrologije slika br1

No, pomenuta nije ostala jedini oblik kancera astrologije, maligniteti se daje ređaju kroz modernizaciju astrologije koju predvode onovremeni klijenti sanatorijuma i vođe sekti, pretežno po njihovim samohvaljenjima satanističkih, te umetanjem kojekavih energija i sličnim dovođenjem u zabludu. Na taj način astrologija, zloupotrebljena, postaje produžena ruka manipulacije a svet podeljen na dvanest grupa kojima je sve i svašta pripisano, naravno bez smisla. Ovakva uprošćena i obesmišljena astrologija je postala dalji plen lovaca u mutnom. Izvesni nadriantropolog posle kraćeg proučavanja obesmislene astrologije dokumentovao je da čak ni tako simplifikovanu verziju nije u stanju da shvati te je spram nadriastrološke podel na 12 znakova nasilno uklopio antropološke tipove. Sa druge strane razni mafijaški karteli duhovih razbojnika su kojekava prosvetljenja nakačili na astrologiju i stvorili sistem manipulacije koja devastira i astrologiju i čoveka.

Primer zloupotrebe astrologije slika br2

Čovek nije znak, te to što je neko rođen 5. Aprila ne čini ga ovnom, a ni ovcom, ponajmanje onom za šišanje od raznih prevaranarta u astrologiji. Pozicija Sunca koja je pomenutim rođenjem u Ovnu, samo je jedna od komponenti.
Ličnost, odnosno čovek je zbir astroloških pokazatelja, odnosno svaka individua je unikatna ličnost a nikako deo jedne dvanestine čovečanstva. Sunce je bitan ali ne i najbitniji faktor pri određivanju horoskopa. Drugi bitan je stepen horoskopske tačke – ascendent ili ono što se žargonski nepravilno naziva podznak. Znak u kome je ascendent jednom od metoda podela neba na kuće jeste prvi znak i jeste prvo polje bez obzira na kom se stepenu nalazi horoskopka tačka. Do stepena horoskopske tačke dolazi se proračunom vremena rođenja. Vreme kao takvo važnije je od samog datuma, odnosno svrstavanja osobe u jedan od dvanest streotipa. No iz vremena se izvodi ascendent a on kao takav pripada elementu, jednom od četiri, vatra, vazduh, zemlja i voda. Tu dolazimo do temperamenta kao osnovne strukture ličnosti koju astrologija deli sa psihologijom što i nije čudno znajući da je Jung prvo proučavao astrologiju.
Temperament se određuje prioritetno određivanjem odnosa znaka na ascendentu, njegovog vladara, te znaka u kome se taj vladar nalazi. Potom slede aspekti planeta prema ascendentu, a potom Mesec, odnosno faza u kojoj je, njegov vladar i asekti. Na kraju ide godišnje doba, odnosno znak u kome je Sunce, tj onaj faktor koji diletanti i prevaranti javnosti nameću kao glavni.
Na temeperament se nadovezuju signifikatori uma i duše, koji podrobnije opisuju osobu, uz specifične položaje planeta koje definišu životni put kroz postor i vreme. Tu se često izdvajaju signifikantne pozicije i aspekti planeta, koje govore o uplivima koji menjaju čoveka, odnosno događajima na osnovu kojih se neki stavovi ili uverenja koriguju, i još mnogo toga.

Primer zloupotrebe astrologije slika br 3

Čovek je složena jednačina koja nije predviđena da je svako rastumači i svrsta u šablon. Svaki put kad na to naiđete setite se da je vreme mera „čuda svakojega“ i da Vas taj momenat odvaja od drugih ljudi. Čak i u horoskopima blizanaca faktor vremena pravi različite živote kod gotovo jedinstvenih i naizgled istovetnih. Kako onda sve druge strpati u jednu vreću sa dvanest pregrada. Nikako, ako ne nasedate na praznu kvaziastrološku agitaciju. Jedino što je primenjivo u uopštenim tumačenjima jeste odnos kretanja planeta na nebu spram pozicije ličnog ascendenta. Svakako da ako ste ascendentom Strelac, prolazak Saturna je označio mnogo toga, ali ako ste se bazirali na stereotip da ste Strelac zato što vam je tu Sunce, najverovatnije ste primetili neke stvari u okolini ali niste akter te priče.
A niste jer ste na prvom mestu ljudsko biće, unikatna jedinka kreacije, a tek potom sinteza astroloških pokazatelja, te nikad jedan od 12 stereotipnih šablona.

5 thoughts on “Čovek nije znak

 • Natasha Kozo

  Antropološki tipovi ljudi mogu da se uklope u astrosimboliku do određene granice,ali ta podela je nastala sa svrhom da se oni predstave kao da su opisi sunčevih znakova nastali ustvari posmatranjem određenog antropološkog tipa,što je jako zlonamerno.Nadriantropolog će npr. predstaviti opis rase Nordijac kao opis znaka Blizanac,ali uz obaveznu tvrdnju da je opis sunčevog znaka Blizanac nastao posmatranjem jedinke ove rase!?Ustvari je obrnuto.

 • Savrseno objasnjeno koliko je svako bice jedinstveno i da se mora dobro poznavati astrologija kao nauka.
  Predikcije uticaja tranzita mora da mogu generalno da se postave pa bi bilo korisno Dusane da nam kazete na sta treba da obratimo paznju…pozdrav

 • Redakcija

  Mešanje antropologije i astrologije je nepotrebno, i za jednu i za drugu „nauku“. Knjiga koja je pre par godina doživela fijasko je obična manipulacija jer sama astrologija ne svvodi čoveka na jedan od 12 znakova Zodijaka. Čovek je sinteza, a to je ono što nažalost ni većina onih koji se nazivaju astrolozima ne zna.

 • Natasha Kozo

  Koja je to knjiga iz antropologije doživela fijasko? Možete navesti autora i naziv?

 • Redakcija

  U pitanju je izvesno nedelo sa nazivom „Astrologija i antropologija“ u kome je ignorisana cela astrološka veštna a 12 znakova Zodijaka intelektualnim i amoralnim nasiljem nakalemljeni na antropološke tipove. Uvod na temu astrologije je vrlo jasan pokazatelj da autor nikad nije proučavao astrologiju, jer je sklepan bez reda i smisla. Linda Gudman, jedna od svetski poznatih grobara astrologije je naravno vodilja kroz ovo maloumno spajanje. Potom sledi silovanje znakova Zodijaka ispraznom psihologijom gde sve može a ne mora. Potom je svakom znak Zodijaka dodeljen psihološki tip, no to nije kraj već početak bezumlja. Nakon toga se bezumno ukrštaju antropologija i astrologija u vidu agitatorskog pamfleta, sa strane astrologije. Antropologiju neću komentarisati jer za razliku od astrologije nisam stručan, ali sa aspekta zloupotrebe astrologije od strane autora navedene prevare tvrdim da je vrhunac zloupotrebe uz amoralnu malicioznost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *