PanoramaTehnologijaZavere

CIA špijunirala android

„VIKILIKS“ je nedavno objavio nekoliko „epizoda“ iz serije dokumenata Vault 7 kojima se otkriva špijuniranje pojedinaca. Nakon objave dokumenata koji dokazuju da je američka bezbednosna agencija CIA više od deset godina nadzirala kućne rutere i korisnike Microsoft Windows operativnog sistema, stižu novi dokumenti vezani za aferu nazvanu Vault 7.
Ovaj put se navodi da je CIA nadzirala, presretala i na svoje servere preusmeravala tekstualne (SMS) poruke korisnika najpopularnijeg mobilnog operativnog sistema na svetu, „Guglovog“ „androida“. Za ovakav način nadzora, CIA je koristila malware alat zvani HighRise.

HighRise se na android-uređaje instalirao kroz aplikaciju TideCheck, a dokazi su vezani za HighRise verziju 2.0 koju je CIA koristila 2013 godine, ali samo na Android verzijama u rasponu od 4.0 (ICE Cream Sandwich) do 4.3 (Jelly Bean).

Ipak, u dokumentima „Vikiliksa“ ali i medija koji su objavili ovu vest, posebno se ističe da to nikako ne znači da su verzije „Android“ mobilnog operativnog sistema nakon 4.3 bezbedne od ovog špijunskog alata, jer postoji sasvim realna mogućnost da je CIA prilagodila i nadogradila HighRise kako bi mogla da nadzire korisničke SMS-ove i na novijim verzijama „Guglove“ platforme za mobilne uređaje.

Ono što je naročito indikativno jeste činjenica da je CIA morala da ima takozvani root – pristup android-uređajima kako bi mogla da instalira TideCheck, i kroz njega HighRise. Konkretno, to znači da je, osim ovog „malvera“, na korisničke uređaje morao da bude instaliran bar još jedan „malver“ alat, ako ne i više njih, kako bi cela operacija mogla da funkcioniše.

izvor:novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *