PanoramaVesti

Bogataši se plaše smaka sveta

Ne tako davno su pripreme za kraj društva kakvo poznajemo bile hobi među grupama ljudi na marginama društva, pripadnicima apokaliptičnih kultova, koji su se spremali za neizbežni armagedon.

Međutim, sve više bogataša iz Silicijumske doline se ozbiljno boji pobune ugroženih, siromašnih i marginalizovanih.
Američki bogataši se brinu da će ekstremne nejednakosti dovesti do propasti vladavine zakona i smaka sveta. Zbog toga rade sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali svoje preživljavanje. Prikupljaju zlato i konzervisanu hranu, kupuju zemljišta na udaljenim ostrvima i grade bunkere.
Na primer, Stiv Hafman, šef Redita, otišao je na lasersku operaciju korekcije vida, zato što je shvatio da je nabavka novih naočara u haotičnom apokaliptičnom svetu jedna od najtežih stvari. Kako ne bi morao da zavisi od zaliha krhkih sočiva, odlučio se na trajno popravljanje vida.

Skupljanje oružja i strela

Jedan od bivših šefova posrnulog internetskog diva Jahua, Marvin Liao, kupio je mnoštvo oružja i upisao časove streljaštva, kako bi mogao da se odbrani i nakon što bi ostao bez municije.
Bivši zaposleni Fejsbuka, Antonio Garsija Martines nedavno je kupio pet ari zemljišta na jednom ostvru i opremio je sve generatorima struje i hiljadama komada municije.
Jedan od osnivača Linkedina, Rid Hofman, ispričao je da Novi Zeland postaje omiljeno utočište među bogatima u slučaju neke katastrofe. Naime, Novi Zeland je dovoljno udaljen od ostatka sveta da je dosta teško doputovati tamo, a istovremeno ima neverovatno blagu klimu bez predatora opasnih po ljude.
Pripreme za kraj sveta nisu preterana novost među Amerikancima, a ponekad je čak i imalo smisla. Na vrhuncu Hladnog rata, predsednik Džon Kenedi je govorio svima da bi trebalo da grade nuklearna skloništa. Ali kako se Hladni rat privodio kraju, tek retki su nastavili da se brinu zbog kraja sveta. Krajem prošlog veka zavladala je kratkotrajna panika zbog mogućnosti da računari neće moći pravilno da pokazuju vreme, što je moglo da utiče na čitav svet. Strah se pokazao neutemeljenim, a tehno-elite su upravo tada govorile da će sve biti u redu.

Luksuzni podzemni stanovi

Pomalo je ironično da se upravo te elite sada brinu zbog prevelike zavisnosti čitavog čovečanstva od tehnologije.
„Čitava snabdevanje hranom zavisi od o GPS-a, logistike i vremenske prognoze. A svi ti sistemi u principu zavise od interneta“, rekao je jedan neimenovani direktor.
Sva ta skloništa izgrađena za vreme hladnog rata manje-više zjape prazna, ali neki raketni silosi su ponovno oživeli. U ruralnom Kanzasu nalazi se kompleks od 12 stanova prodavanih po 3 miliona dolara. Izgrađena je i ambulanta, skladište hrane, bazen, teretana, a postoji čak i park za kućne ljubimce s veštačkom travom. Za decu su osigurane učionice opremljene Eplovim računarima. Bili bi to luksuzni stanovi bilo gde na svetu, ali ovi su izgrađeni u preuređenom raketnom silosu i nalaze se desetak metara ispod zemlje.
Postoje planovi i za uzgoj ribe i algi u akvarijumima koje bi omogućavale ishranu svim stanovnicima. Za one koji se boje smaka sveta, “Survival Condo Project” ima dobru i lošu stranu. Svi stanovi su rasprodati, i to je loša vest, ali dobra je da čovek koji stoji iza tog projekta preuređuje još jedan silos.

IZVOR: NJUJORKER

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *