Blizanci od spermatozoida zamrznutih pre 26 godina

Anonimnom muzičaru iz Škotske je pošlo za rukom da obori svetski rekord koji je prethodno držao Aleks Pauel, koji je svoje spermatozoide zamrznuo na 23 godine. Naime, Škot se pre 26 godina borio sa karcinomom kada su ga doktori upozorili da postoji mogućnost da zbog hemoterapije postane sterilan.

Nakon što je njegova sperma stajala u skladištu 26 godina i 243 dana, njegova partnerka se 2010. godine podvrgla vantelesnoj oplodnji, a par je sledeće godine dobio blizance, dečaka i devojčicu.
Muzičar sada ima 54 godine i siguran je da drži svetski rekord, ali ne želi da se javno eksponira. Međutim, saznao je da može i anonimno da aplicira za Ginisovu knjigu rekorda, pa se može desiti da se prijavi sa ciljem da ohrabri sve koji prolaze kroz hemoterapiju i ulije im nadu da mogu postati roditelji bez obzira na sve.
Iz udruženja za ljudsku reprodukciju i embriologiju tvrde da sperma može da bude zamrznuta više od 40 godina, ali da je moguće da neće svi spermatozoidi preživeti proces. Ona mora da bude zamrznuta najmanje šest meseci pre nego što se iskoristi za oplodnju.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *