Lekovito biljeZdrav životZdravlje

Bilje koje čuva bubrege

Važno je voditi računa o bubrezima, jer njihov rad postaje otežan čim se preopterete toksinima, ili usled dehidracije, a specifični su po tome što često propadaju bez konkretnih simptoma.

Pirevina
Pirevina je korov koji opstaje na vlažnim njivama i vinogradima. Koren se ubire ujesen, sitni korenčići se odbace, a ostalo se dobro opere i osuši. Pirevina je prirodni diuretik, sadrži polisaharide, isparljiva ulja i druge hranljive materije. Povećava lučenje mokraće, a s obzirom na to da ima antibakterijsko dejstvo, koristi se u lečenju infekcija urinarnog trakta, poput cistitisa i uretritisa. Istraživanja su pokazala da upotreba pirevine rastvara kamenje u bubregu, ali se ne sme uzimati dugo, jer u velikim količinama može da naškodi bubrezima.

Peršun
Peršun, koji gotovo svaka domaćica koristi kao dodatak jelima, važi za čuvara zdravlja bubrega. Bogat je vitaminom C i mineralima. Prirodni je diuretik – podstiče izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma, pročišćavajući pritom bubrege, ali i jetru. Pomaže da se izbaci pesak iz bubrega i rastapa kamenje u njima. Mada se obično svež dodaje jelima pri kraju kuvanja, bubrezima najbolje pomaže u vidu čaja, koji sprečava apsorpciju soli u tkivu, pa ih tako štiti. Čaj od peršuna pije se dva puta dnevno, ali ne pre spavanja, jer dovodi do povećanog lučenja mokraće.

Kopriva
Kopriva kao korov uspeva na gotovo svim vrstama tla. Puna je kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, vitamina A, C i K i korisnih kiselina. Kopriva sprečava nastanak peska u bubrezima i bešici i tako olakšava njihov rad, sprečavajući da se napune toksičnim materijama. Ipak, imajte na umu da iako jestiva, sveža kopriva može da ošteti bubrege. Zbog toga se za zdravlje tih organa preporučuje čaj od listova pomenute biljke, koji deluje kao prirodni diuretik.

Lipa
Lipa cveta tokom juna i jula, a mirisni cvet treba brati čim procveta, jer je gotovo potpuno beskoristan kada se sasvim rascveta. Lipa sadrži gvožđe, kalcijum, tanine, eterično ulje, kao i vitamin C. Čaj od cvetova tog drveta, karakterističnog po listovima srcastog oblika, ublažava bolove pri mokrenju, snižava krvni pritisak, pomaže u slučaju malokrvnosti, čisti krv i bubrege. Takođe jača imunitet, pa se posebno preporučuje u zimskom periodu. Međutim, ne treba preterivati u konzumiranju ovog čaja, jer velike količine mogu da izazovu srčane tegobe.

Maslačak
Koren i listovi maslačka blagotvorno deluju na bubrege. Maslačak je prirodni diuretik, koji se još u drevnoj Indiji koristio za stimulisanje mokrenja i sprečavanje bolesti bubrega i bešike. Podstiče detoksikaciju bubrega, a s obzirom na to da je bogat kalijumom, nadoknađuje količine tog minerala koje organizam izbacuje tokom obilnog mokrenja. Maslačak se koristi za spravljanje čaja, mada se njegovi listovi, ali i cvet, mogu koristiti i kao dodatak salatama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *