PronalasciTehnologijaVesti

Baterije od stakla

Izumitelj litijum-jonskih baterija, 94-godišnji Džon Gudenaf došao je do novog važnog otrkića – staklenih baterija koje mogu znatno poboljšati problem skladištenja eletrične energije.

Novi Gudenafov izum privukao je pažnju giganata u tehnološkom sektoru.
Erik Šmit, direktor Alphabet-a, krovne kompanije u okviru koje je i Google, naveo je na Twitteru da je Gudenaf razvio prve baterijske ćelije koje su potopuno u čvrstom stanju.
Gudenaf tvrdi da staklene baterije imaju tri puta veću energetsku gustinu od litijum-jonskih baterija.
Nova i moćnija generacija baterija se može napraviti samo od stakla, navodi se u tekstu Gudenafa i njegovog tima. One mogu skladištiti i prenositi energiju na temperaturama nižim nego litijum-jonske baterije, a mogu se napraviti od natrijuma kojeg na Zemlji ima u izobilju.
Gudenaf i njegov tim su naveli da su „bezbedne i jeftine potpuno čvrste ćelije, s velikim kapacitetima koje imaju s obzirom na veliku energetsku gustinu i s dugačkim životnim ciklusima pogodne za napajanje električnih vozila ili za skladištenje električne struje iz energije vetra ili Sunca“.
Istraživači rade na nekoliko patenata i traže partnere među proizvođačima barterija, mada stručnjaci kažu da je dug put od laboratorije do fabrike.
Za Gudenafove litijum-jonske baterije je bilo potrebno 11 godina za početak komercijalnog korišćenja 1991. godine.
„Verujemo da naše otkriće rešava mnoge probleme današnjih baterija“, naveo je Gudenaf u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *