IstorijaPanoramaTajna istorija

Osvetnici: Mosadova grupa koja je lovila odbegle naciste

Posle Drugogo svetskog rata, hiljade nacističkih vođa slobodno je šetalo. Jevreji koji su uspeli da prežive i koji su gledali svoje ljude kako stradaju u užasima rata i logora, to nisu mogli da ignorišu. Umesto da čekaju presude vlasti, grupa osvetnika odlučila je da preuzme stvar u svoje ruke.

Na suđenjima u Nirnbergu samo 24 visokih zvaničnika bilo je optuženo, a oko 300 nacista zatvoreno. To je ostavilo oko 13 miliona odgovornih članova nacističke partije da šetaju slobodno i od tada im se gubi svaki trag.
Jevreji koji su preživeli, predvođeni Abom Kovnerom, koji je kasnije postao izrealski najveći pesnik, odlučno su krenuli u akciju gonjenja nestalih nacista.

Stvaranje Osvetnika

Za vreme „Pashe”, jevrejskog praznika, tokom molitve, Kovner je govorio o božijoj osveti i o kazni koja treba da snađe naciste. I ukazao je na to da Jevreji treba da obave taj posao.
Odmah nakon Kovnerovog poziva na gonjenje nacista, grupa entuzijasta je skočila oduševljeno i spremno na akciju. Poseban „tim“, poznat kao „Nokmim“ ili u prevodu „Osvetnici“ , bila je grupa koja je brojala oko 60 ljudi koji su preživeli holokaust ili koji su bili članovi Jevrejske Brigade (vojna formacija britanske vojske).

„Odred“ Osvetnika je širom Austrije i Nemačke tražio SS oficire i naciste koji su direktno bili odgovorni za stradanje Jevreja. Prerušeni, u francuskim ili britanskim uniformama, oni su upucali, zadavili i obesili oko 300 ljudi. U jednom slučaju su se čak ušunjali u bolnicu, gde su ubrizgali kerozin bivšem članu Gestapa u krv.

Akcija trovanja

Kovner je uskoro skovao plan da otruje vodu u pet gradova, uključujući Berlin, Minhen, Hamburg, Vajmar i Nirnberg.
Pre opakog plana trovanja, Kovner je putovao u Palestinu, kako bi dobio zeleno svetlo od Haima Vajcmana, istaknutog političara i čoveka koji je postao prvi izraelski predsednik. Iako je Vajcmana možda hteo da odobri plan, ostali cionisti su shvatili da taj čin može da „otruje“ Izrael na globalnom nivou. Kovner se vartio u Evropu, gde je uhapšen.

Plan B

Nakon njegovog hapšenja, Osvetnici su prešli na plan b. Umesto trovanja velikog broja Nemaca, odlučili su da to sprovedu u delo, ali samo na zatvorenicima u „Stalag 13-D“, vojnom zatvoru u Nirnbergu.
Uspeli su da se prerušeni uvuku u zatvor i da otruju hleb. Veliki broj zatvorenika se razboleo, oko 1900 njih. Broj smrtnih slučajeva i dan danas je nepouzdan, a kreće se od nekoliko stotina, pa sve do 1000 ljudi.

Delovanje 1950-ih

Grupa je nastavila da deluje i pedesetih godina, kako su se nacisti širili globalno i bežali pod lažnim imenima. Jevrejski Osvetnici postali su stručnjaci za njihovo hvatanje.

Priča o ovoj osvetničkoj grupi na neki način je ostala u istorijskom zaboravu, pa i ne iznenađuje činjenica da je dosta čalanova anonimno i da je čitava „formacija“ obavijena velom tajne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *