PanoramaVesti

Amerika se bliži svom kraju

 

Slavni astorfizičar Nil Degras Tajson kaže da Amerika sve više odbacuje nauku, što znači da se bliži svom kraju.

“Ovo je početak kraja”, rekao je on za Yahoo.
“Početak kraja informisane demokratije je trenutak u kom ljudi diskutuju da li su objektivno utvrđene naučne činjenice tačne. Kad dođe do toga, ne postoji informisano donošenje odluka”, kaže on.
Tajson, koji je direktor Hajden planetarijuma u Američkom prirodnjačkom muzeju u Njujorku, kaže da ga uznemirava to što vlada ignoriše naučne izveštaje iz Nacionalne akademije nauka.
“Ako ćete ignorisati njihove izveštaje, ne postoji budućnost u pogledu zdravlja i bogatstva za ovu zemlju”, kaže on.
Tajson smatra da konkurencija na ovim poljima zahteva “inovativnost i inteligentno ulaganje” u nauku, tehnologiju i matematiku.
“Ako to nemate, gledajte kako Amerika polako bledi. Već bledimo. Samo gledajte kako nestaje. To nije nagla promena. Ne, samo polako postajemo sve manje relevantni. Svet će donositi odluke bez nas”, kaže astrofizičar.
Tajson je rekao da političke debate treba da se orijentišu oko rešenja za probleme sa kojima se društvo suočava, umesto oko elementarnih činjenica.
“Razočaran sam što zemlja u kojoj sam odrastao, ona koja je poslala čoveka na Mesec, razvila internet, lične računare i pametne telefone, debatuje šta jeste, a šta nije naučna činjenica”.

IZVOR : HUFFINGTON POST

One thought on “Amerika se bliži svom kraju

  • Nil De Gras Tajson da govori o tome šta je nauka? Treba sram da ga bude,nije umeo da da odgovor kako valja ni na jedno od pitanja Dejva Marfija.Bolje mu je da se ne pojavljuje!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *