Holistička medicinaLekovito biljeZdrav život

Adaptogene biljke

Pojam „adaptogene biljke“ uveo je u medicinu ruski naučnik, Nikolaj Lazarov, 1949. godine. „Adaptogen“ je definisan kao supstanca koja ima sposobnost da uskladi i harmonizuje reakciju tela na fizičke, hemijske, biološke i psihičke spoljašne i unutrašnje nadražaje.


Adaptogene biljke su netoksične biljke čija svojstva korisno utiču na zdravlje ljudi, posebno kada je reč o smanjenju stresa i na mentalnom i na fizičkom planu. Jednostavnije rečeno, adaptogeni pomažu organizmu da se prilagodi stresnom okruženju.
Karakteristike koje izdvajaju adaptogene biljke
Ašvaganda: Jedna od najcenjenijih biljaka u nekoliko hiljada godina staroj Indijskoj tradiciji. Koren ove biljke upotrebljava se kao lek protiv kašlja, reumatizma, za ginekološka oboljenja, zamor, iznurenost, upale, čireve, smanjene moždane funkcije…
Eleutero: Koristi se u tradicionalnoj kineskoj medicini za okrepljivanje libida, povećanje vitalne energije i normalizovanje opštih telesnih funkcija. Ojačava imunitet i povećava vitalnost.
Tulsi (Sveti bosiljak, Holy Basil) podstiče prirodnu reakciju na fizički i emocionalni stres tela. Adaptogene biljke ne menjaju raspoloženje, već pomažu telu da funkcioniše optimalno u vreme stresa.
Maka: Maka se naziva i „Peruanskim ženšenom,“ iako nema nikakve veze sa biljkom ženšen. Koren ove biljke, međutim, isto kao i kod ženšena, povećava snagu, energiju, izdržljivost i libido.
Panaks ženšen deluje kao prirodni stimulans i koristi se za podmlađivanje i okrepljenje. Smatra se adaptogenom biljkom jer pruža izvanrednu zaštitu od raznih mentalnih, fizičkih i ekoloških oblika stresa.
Rodiola (Rhodiola Rosea) je jedan od najpoznatijih adaptogena. Ona štiti opšte zdravlje i blagostanje. Njeno dejstvo protiv stresa i umora čini je jednom od najpopularnijih biljakau celom Sibiru.
Šisandra (Schisandra) deluje kao izuzetno moćan tonik koji smanjuje zamor, povećava fizičku snagu i izdržljivost. Ove bobice smanjuju stres tako što redukuju nivo hormona stresa u krvi.
Izvor: http://www.medicinehunter.com/adaptogens

foto:http://flickr.com/photos/yarra64/234368934/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1633048

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *