IstorijaPanorama

Velika statua faraona pronađena u sirotinjskoj četvrti Kaira

Statua, načinjena od kvarcita najverovatnije predstavlja jednog od najpoznatijih vladara drevnog Egipta.

Tim arheologa sastavljen od egipćana i nemaca, došao je do ovog otkrića, za koje se pretpostavlja da je prikaz Ramzesa II, tokom otkopavanja u delu Kaira u kome je sirotinjska četvrt a prilikom sanacija podzemnih voda.

Kolos, čija glava je izvučena iz blata buldožerom, veličine je oko osam metara, a otkrio ju je tim sastavljen od arheologa iz Nemačke i Egipta, prenosi AP.RamzesII iskopavanje u istocnom Kairu

Egiptolog Kaled Nabil Osman kazao je da je statua „impresivno otkriće“, kao i da su na lokalitetu pronađeni osim delova te statue, i delovi još jedne.

Prema njegovim rečima, oblast u kojoj je pronađena statua nedaleko od Kaira, puna je antikviteta koji su u njoj zakopani.

„To je bilo glavno kulturno mesto antičkog Egipta, a čak ga i Biblija pominje“, kazao je on i dodao da je tužna vest da će cela ta oblast morati da bude očišćena.

Ramzes Drugi vladao je Egiptom pre više od 3.000 godina i za vreme njegove vladavine izgrađene su velike građevine, čije slike se mogu videti na mnogim arheološkim lokalitetima širom zemlje.

Jedna od statua koje predstavljaju Ramzesa Drugog može se videti u Luksoru, ali i u Abu Simbelu blizu Sudana.

Egipat je bogat blagom iz antičkog perioda, a veliki broj tog blaga i dalje je zakopan pod zemljom.

 

 

izvor: http://news.nationalgeographic.com/2017/03/egypt-pharaoh-ramses-statue-discovered-cairo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *