PanoramaTeloVesti

U stomaku još jedan organ

Naučnici su otkrili novi ljudski organ, mezenterijum, koji je deo probavnog trakta. Uprkos tome što je struktura ovog organa dobro poznata, o njegovoj funkciji stručnjaci još ne znaju mnogo.

Za novi organ se dugo smatralo da je sastavljen iz odvojenih delova, ali su nova istraživanja pokazala da se u stvari radi o jednom i jedinstvenom organu. Mezenterijum je zapravo dvoslojni vrećasti prevoj koji povezuje creva sa zadnjim delom trbušne duplje.

Svi dokazi i nalazi objavljeni su u The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

„U objavljenoj studiji, koja je kolegijalno revidirana i procenjena, navodi se da čovek ima organ u svom telu koji do sada nije bio priznat, jer se o njemu nije mnogo znalo“, kaže Dž. Kalvin Kofi, istraživač sa Univerzitetske bolnice Limerik u Irskoj, koji je prvi otkrio da je mezenterijum jedinstveni organ.

„Anatomski opis koji se već 100 godina nalazi u literaturi nije bio potpuno tačan. Ovaj organ je daleko od prostog niza nepovezanih zasebnih delova, to je jedna struktura“, objašnjava Kofi.

Zahvaljujući novom istraživanju, studenti medicine će učiti da je mezenterijum zaseban organ. Najpoznatiji udžbenik anatomije Grejova anatomija, već je ažuriran kako bi uključio novu definiciju mezenterijuma.

IZVOR: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *