MisterijeTajna društvaZavere

Tri najmisterioznija tajna udruženja na svetu

Brojna tajna udruženja su se pojavila kroz istoriju našeg sveta. Dok su neka od njih nestajala, druga su ostala „aktivna“ sve do danas i ostala okružena oreolom misterije. Neka od ovih tajnih društava su na posletku dovela do stvaranja tajnih udruženja koja i dalje opstaju, poput masona.

Da li su oni „čuvari“ antičkih tajni? Da li su oni deo najvećih teorija zavere na svetu? U ovom članku se navode tri najmisterioznija udruženja koja su ikada postojala na našoj planeti.

ODESA

Tajno udruženje ODESA je zapravo prilično poznato jer se pojavljuje u mnogim knjigama, vestima i filmovima na temu tajnih društava.

ODESA je bilo tajno nacističko društvo, veoma slično jednom drugom udruženju po imenu Spini Di.

Nakon II svetskog rata, ovo tajno udruženje je pomoglo bivšim nacističkim lierima da pobegnu iz Nemačke i da nasele druge države, naročito Argentinu, Čile, Brazil, Paragvaj i Meksiko.

Trenutno se veruje da je ovo udruženje nestalo, najviše zbog starosti njenih članova. Dok pojedini čvrsto veruju da je ovo udruženje iščezlo sa lica Zemlje, drugi su ubeđeni da ODESA nastavlja sa radom i u današnje vreme.

Iskrena braća (bratstvo iskrenosti)

Ovo je jedno od najmisterioznijih tajnih društava koje je ikada postojalo na planeti Zemlji.

Nastalo je u VIII veku i to je muslimansko društvo koje se povezuje sa šizmom. Potiče iz Barse, odnosno teritorije današnjeg Iraka i činili su ga muslimanski filozofi koji su napisali knjigu „Pismo bratstva iskrenosti.“

Njegova misterija leži u tome što se nikada nije znalo ko su zapravo njeni članovi i da li i dan danas postoji aktivan ogranak bratstva. Članovi bratstva iskrenosti su se sastajali po redovnom rasporedu.

Sastanci su se navodno održavali u večernjim satima tri puta mesečno: jednom na početku meseca, kada su se održavali govori, drugi sredinom meseca, koji su se ticali astronomije i astrologije i treći između 25. u mesecu i kraja meseca prilikom kojih su se recitovale himne sa filozofskim sadržajem.

Ovo tajno društvo deli svoje članove na četiri grupe koje se formiraju na osnovu starosti svojih članova. Najvišu poziciju na hijerarhijskoj lestvici imaju proroci i filozofi koji imaju anđeoski rang.

Rozenkrojceri

Ovo tajno društvo je osnovao Kristijan Rozenkrojc 1407. godine.

Smatra se da je ovo jedno od najstarijih tajnih društava na planeti.

Rozenkrojceri su dostigli svoj vrhunac moći u XVII veku. Po spisima koji su otkriveni pre nekoliko godina, ovo društvo su delom sačinjavali alhemičari i mudraci, čija svrha je bila politička i intelektualna transformacija, sa posebnim akcentom na nauku, religiju i umetnost.

Rozenkrojcijalne manifestacije su najavljivale „Univerzalnu reformu čovečanstva“ kroz nauku koja se čuva u tajnosti već decenijama, sve dok intelektualna klima ne bude spremna da je prihvati.

Iz odreda rozenkrojcera potiče nekoliko tajnih društava koja postoje i danas. Među njima su masoni, fraternitas rozae krucis i antički i tradicionalni rozenkrojcerski odred UROBORUS. Njegovi simboli, iako veoma heterogeni, često uključuju krst okružen ružama i pored njega dupli trougao ili zvezdu.

izvor: Webtribune.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *