JogaTelo

Telo-Joga

JOGA (Yoga)

Joga je sistem drevnih duhovnih i telesnih vežbi, koja je nastala u Indiji gde se smatra sredstvom ka prosvjetljenju, tj. postizanjem jedinstva sa samim sobom i univerzumom. Reč „joga“ potiče iz sanskrta i znači povezati, sjediniti. Joga se sastoji od fizičkih vežbi, tj.asana i vežbi disanja tj. pranayama.

Ove vežbe, međutim, nisu obična gimnastika ili fizički trening. Velika je razlika između joga—asana, čiji je konačni cilj duhovni razvoj, i gimnastike, čiji je cilj razvoj muskulature. Joga-položaji su psihofizičke vježbe. Njihova svrha je da pripreme telo za dostizanje potpunog zdravlja i mira, a čoveka osposobe da pronikne u svoje skrivene dubine i tako spozna harmoniju, slobodu i sreću.
JOGA je nauka — nauka o telu, umu, svijesti i duši. Joga je nauka mudrosti i znanja koju su veliki jogiji i rišiji drevnih vremena predali čovečanstvu.
Većina ljudi, u današnje vreme, vežba radi fizičkog zdravlja, drugi radi razvijanja koncentracije, neki iz određenih filozofskih ubeđenja,a neki da bi postigli unutrašnji mir i ravnotežu, dok ima I onih koji to rade iz pomodarstva.
Joga vežbama se može postići mnogo, ako se vežba redovno i uporno. Rezultati joge se razvijaju prirodno i postepeno. Smatra se da se jogom leče ili ublažavaju razne vrste bolesti i poremećaja.
U tradiciji joge postoji nekoliko glavnih grana koje se i same dalje granaju i sve zajedno predstavljaju jogu kao veoma razgranato drvo. Zbog toga često dolazi do zabune šta je zapravo joga. Ona je svakako veoma složeno učenje koje obuhvata fizičke vežbe, tehnike za ublažavanje stresa, vežbe disanja i meditaciju.
Joga je sve prihvaćenija i u medicinskim krugovima za smanjenje stresa i kao fizička terapija, naročito za kičmu i kolena. Ali pravi pobornici joge ističu da je ona više od sistema zdravstvene nege u cilju prevencije ili oporavka. Oni jogu sagledavaju iz šire perspektive, koja uzima u obzir ogroman uticaj uma, psiholoških stavova, na fizičko zdravlje, što i savremena medicina ponovo otkriva.
Za jogu zdravlje je celovitost. Biti zdrav znači ne samo imati zdravo tijelo i zdrav razum, već i biti srećan, suštinski se vezati sa društvenim i fizičkim okruženjem. O joga položajima i vežbama joga disanja sprovedena su obimna naučna istraživanja. Sledeća istraživanja su među najznačajnijima:
1973.god. – joga položaji smanjuju nivo holesterola u serumu
1986.god. – poboljšanje respiratorne funkcije
1975.god. – pozitivne promjene u metabolizmu mišićnog tkiva i intragastričnom pritisku
Istraživanja o joga disanju otkrila su sledeće delovanje: poboljšano funkcionisanje nervnog sistema, manji broj napada bronhijalne astme, povećani vitalni kapacitet, bolja funkcija kore nadbuberžne žlezde, smanjenje nivoa masnoće (lipida) u krvi.
Poznati učitelj joge, Belgijanac Andre Van Lisbet u svojoj knjizi “Učim jogu”, navodi interesantna zapažanja dvojice doktora, Fritschea i P. Hegera, o korelaciji između dubokog disanja, koje se toliko potencira u jogi i krvotoka. Pluća pored svoje dobro poznate funkcije služe i kao sisaljka za venoznu krv. “Učinak isisavanja, usisavanja, nastao kao posledica dubokog disanja, predstavlja jednu od najvažnijih korelacija između dubokog disanja i krvotoka. Velika vena koja dolazi iz jetre i neprekidno izliva krv u srce, pravilno se prazni usisavanjem koje obavljaju pluća pri disanju. Ako jetrena venozna krv ne teče slobodno, jetra otiče, krv navaljuje sa neugodnim protivdelovanjem na cirkulaciju krvi koja dolazi iz probavnog trakta, pa dolazi do poremećaja u varenju. Duboko i polagano disanje gotovo neprestano razbija to nagomilavanje krvi u jetri, jer pluća doslovce, usisavaju preteranu količinu krvi koja se nagomilala u jetri a koja se izliva u desni deo srca.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *